Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

          Pentru că în ultima perioadă am tot fost întrebat ce și cum privind demersul meu de a emigra în Germania, m-am hotărât să îmi scriu experiența pe acest blog, pentru a fi accesibilă și altora în situația mea.

          De ce Germania?
1. Nu se dă examen pentru admiterea în specializare, doar interviu la clinică;
2. Deficit relativ mare de medici, prin urmare aveți de unde alege un post;
3. Ordine, disciplină, respect, colegialitate, organizare, dacă sunteți sătui de nepotismele, corupția și dezorganizarea de la noi;
4. Salariu de început circa 2300 de euro net (3800-4000 de euro brut), conform grilei de salarizare TV Ärzte - VKA, ajunge la circa 5000 de euro brut în primul an când sunteți specialiști; la asta se adaugă gărzile și orele suplimentare;
      calculator de salariu net: http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm
      grila de salarizare (pag. 39): http://www.marburger-bund.de/sites/default/files/tarifvertraege/2013/tv-aerzte-vka/tv-aerzte-vka-i.d.f-4.aenderungstv.pdf
5. Specializare la standarde moderne și în condiții bune de muncă

          Cele mai importante două condiții sunt diploma de medic și cunoștințele suficiente de limba germană. Dacă ați ajuns ca și mine la sfârșitul facultății de medicină și ați constatat că România nu este ceea ce v-ați așteptat să fie acum 6 ani când ați dat admiterea sau acum 15 ani când v-ați hotărât să fiți medic „când veți fi mari” (cazul meu), una dintre soluții este plecarea în străinătate.
          Despre diploma de medic nu o să mai pomenesc prea mult, toată lumea știe cum se obține. Referitor la limbă, în Germania (majoritatea landurilor) se cere nivelul B2, conform clasificării europene a competențelor lingvistice.
          Update ianuarie 2014: landul Hessen a introdus obligativitatea nivelului C1, acesta urmând să fie introdus treptat și în alte landuri.

          Competențele lingvistice sunt clasificate pe 3 niveluri: A - utilizator începător, B - utilizator independent și C - utilizator avansat, fiecare dintre acestea având 2 subniveluri: 1 și 2. Prin urmare, B2 este al patrulea subnivel și reprezintă ceea ce englezii numesc „conversational”.
           Pentru a ajunge de la 0 la B2 în limba germană, este necesar aproximativ un an de studiu, poate mai puțin dacă aveți înclinație către limbi străine. Nivelul B2 trebuie atestat prin examen de limbă. General acceptate sunt certificatele de limbă emise de Institutul Goethe, dar și examenul propriu-zis este destul de serios. Pot fi acceptate certificate emise și de alte instituții, dar unele landuri vă pot supune la verificări suplimentare în acest caz.
           Examenul de limbă la Institutul Goethe constă în patru probe: exprimare scrisă, exprimare orală, înțelegerea unui text citit și înțelegerea unei conversații care este redată la sistemul audio.
          Limba germană trebuie stăpânită cât mai bine, deoarece poate reprezenta un avantaj la un eventual interviu și, cred eu, este mai importantă decât cunoștințele medicale. De fapt, am și avut această experiență la un interviu lângă Frankfurt, unde medicul șef de secție mi-a spus că știința medicală se poate recupera/corecta în timpul specializării (Weiterbildung în limba germană), dar că limba este esențială la început în procesul de integrare în colectivul clinicii.
          Stăpânirea limbii germane nu este singurul obstacol, trebuie învățată și terminologia medicală. Dacă în clinică medicii folosesc între ei, de obicei, terminologia latină, în discuțiile cu pacienții acest lucru nu își are locul. Informarea pacienților este un lucru foarte important și pentru aceste discuții trebuie neapărat să cunoașteți și termenii uzuali.

          Dacă citiți rândurile acestea și sunteți într-un an mai mic de facultate (3,4), nu ar strica să luați în considerare o bursă Erasmus în Germania sau în Austria, OBLIGATORIU pe un an (un an în Germania sau Austria ar face examenul de B2 floare la ureche). Ajută foarte mult atât la o însușire mai bună a limbii, cât și la învățarea terminologiei uzuale. Tot o idee bună ar fi o practică de vară făcută în una din aceste țări. Pentru toate acestea însă, trebuie să aveți cunoștințe anterioare de limbă germană.


Articolul este actual la data publicării lui. Nu îmi asum responsabilitatea în cazul unor eventuale modificări ale condițiilor din partea autorităților germane.

Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

  1. Salut.Am gasit acest blog din intamplare si am ramas suprins intr-un mod placut.Imi place maniera in care ai prezentat pasii care trebuie urmati in vederea plecarii in Germania, scurt si la obiect.Sunt in an terminal si as dori sa plec anul viitor in toamna.Eu am luat germana de la 0 in urma cu 3 luni si ma descurc bine.As dori sa imi recomanzi un dictionar medical German - Roman ,Roman - German.Nu ma arunc la pesti mari, dar ma intereseaza pe viitor.Multumesc si multa bafta in continuare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate nu prea am ce să-ți recomand pe partea asta. Pentru majoritatea termenilor uzuali poți găsi corespondențe în limba română în dicționarele clasice.

      Ștergere
  2. interesant blogul. cred ca si tu esti un tip interesant, deschis, apropiat de oameni.
    dar prea ai tu raspuns la toate, nu? exista ceva neclar pentru tine? bineinteles ca nu! atentie sa nu cazi in paranoia! in rest esti talentat, muncitor, vrei mai mult. modestia si faptul ca pe masura ce invatam realizam cat de putin stim, trebuie sa ne/te caracterizeze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne ce remarca stupida.Omul are răspuns la situațiile pe care le-a trait/experimentat. Și din bunăvoința a decis sa împartă și cu alții propriile experiențe, poate pentru ca, la rândul sau lovindu-se de anumite obstacole, sa nu se mai lovească și alții, în condițiile în care trăim în era informației pe toate drumurile și ar fi păcat ca oamenii sa nu dețină acces la o informație de interes, atâta timp cât se poate pune la dispoziție. Și dacă mă întrebai pe mine puteam sa iți dau aceleași răspunsuri la toate întrebările din experiența proprie, diferența este ca domnul dr a făcut un gest lăudabil și nu a așteptat sa îl caute unii și alții ca sa îi poată ajuta/îndruma, ci a oferit toate detaliile de care cineva ar putea fi interesat, GRATIS ȘI COMPLET. Așa ca mai degrabă ai putea spune un Mulțumesc. Pentru ca toate aceste detalii legate de întreg procesul de integrare în sistemul medical german s-au adunat în ani grei de munca și cu efort material considerabil. Ar trebui/putea sa ceara bani pentru informațiile astea dar nu o face. Așa ca dacă nu înțelegi ce a făcut dumnealui aici, poți căuta o firma de recrutare care iti oferă același lucru dar pe bani mulți. În rest cred ca analiza psihologica a profilului celui care deține blogul ar trebui sa o faci atunci când ți se cere.

      Ștergere
  3. Bună! Eu sunt la început de drum însă vreau sa încep din timp cu limba germana pentru ca e o limba noua pentru mine, nu am nici o cunoștință. Când ai început sa studiezi limba germana? Ai studiat singur sau ai urmat curs de limbă? Și din ce cărți ai studiat? Mulțumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Germană am început să învăț la 12 ani :)
      La sfârșitul liceului aveam diploma de C1, iar după asta, în facultate, am făcut anul V de medicină în Austria prin programul Erasmus. Prin urmare... cărți de recomandat nu prea am. Aș sugera o vizită pe pagina de internet a institutului Goethe. Alternativ, existau la un moment dat cursuri online gratuite pe site-ul Deutsche Welle, însă nu știu dacă mai e valabil.

      Ștergere
  4. Buna!In Germania nu exista nici un examen de intrare in rezidentiat? Pur si simplu termin anul 6 in Romnania si daca sunt acceptat la un spital de acolo, gata, sunt medic rezident?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu există niciun examen de rezidențiat, e un sistem bazat pe cerere și ofertă :)
    Bineînțeles există o perioadă de probă, de obicei 6 luni, în care angajatorul se poate decide dacă are ce face cu tine sau nu.
    De asemenea bineînțeles trebuie să dai un examen de limbă (Fachsprachentest) în majoritatea landurilor pentru a primi Approbation.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna! As vrea sa aflu daca se poate de plecat direct in Germania, fara agentii, in calitate de specialist. Se recunoaste diploma? Sunt careva probleme la angajare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă diplomele de facultate și de specialist sunt obținute într-o țară UE, atunci se recunosc, mai devreme sau mai târziu. Pentru diploma de specialist nu am informații concrete, știu numai că e un proces care durează câteva luni. Găsești mai multe informații pe forumul imed.

      Ștergere
  7. Bună! Știți cumva dacă se accepta examenul Telc Medizin, obtinut în Romania, ca Fachsprachentest?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Verificați, vă rog, lista de cerințe a oficiului de Approbation din zona în care vreți sa ajungeți sau scrieți un email oficiului respectiv.

      Ștergere
  8. Buna. M-ar interesa daca se poate face in Germania rezidentiat doar pe Gastroenterologie sau trebuie sa incepi cu Interne? Unde as putea gas informatii oficiale despre curicula si etapele rezindetiatului in Germania? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate merge pe două căi.
      1. 5 ani interne apoi 3 ani gastroenterologie
      2. direct gastroenterologie in 6 ani (de obicei tot în cadrul unei clinici de interne)

      Detalii despre curiculă găsești căutând pe Google după ”Weiterbildungsordnung” împreună cu numele landului care te interesează.
      De asemenea trebuie să te interesezi de ”Weiterbildungsermächtigung”, care reprezintă aprobarea de rezidențiat pentru șeful de clinică și reprezintă numărul de ani de rezidențiat pe care îi poți face în spitalul respectiv. În multe spitale mai mici deseori nu poți face tot rezidențiatul, ceea ce înseamnă că trebuie să schimbi locul de muncă la un moment dat.
      În mod normal are loc o dată pe an o discuție cu șeful despre progresul făcut și orientarea viitorului parcurs. Un examen propriu-zis are loc doar pentru dobândirea titlului de specialist la sfârșitul perioadei de rezidențiat. Anii de rezidențiat specificați la începutul acestui comentariu sunt perioade minime obligatorii. Cu alte cuvinte, dacă tu după 5 sau 6 ani nu ai chef să dai examenul de specialitate, nu stă nimeni cu bățul după tine să te oblige. Deși, cel mai probabil, conducerea spitalului nu va vedea o asemenea atitudine cu ochi buni.

      Ștergere
  9. Salut! Aș putea să studiez facultatea de medicina în limba germană de la 0? Desigur în limba germană! Și care ar fi condițiile?

    RăspundețiȘtergere


  10. Bună !
    Am o intrebare :Mai sunt Land-uri în Germania unde pt Approbation se trimit online actele necesare ? Fără interviu sau examen.
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații