Ce ne mai omoară zilele astea

       Conform experienței din ultimele gărzi, săptămâna asta principalele cauze de moarte și de boală au fost inima și ... nevestele.

       Luni seară, cu puțin înainte să intru eu în gardă, un nene se internase cu ceva septicemie. Nevasta alături de el, l-a oblojit cum a știut, i-a dat de mâncare cu lingurița ca la copiii mici până ce dragul de el, impresionat de atâta dragoste, a aspirat. A fost resuscitat cu mici pauze de vreo 8 ori timp de 3 ore după care și-a dat obștescul sfârșit.

       O altă situație tragicomică (sau nu) s-a petrecut de data asta acum două seri, când un nene a fost adus în urgență în comă hipoglicemică pe la ora 2. Glicemie de 13 mg/dl, comă profundă, 3 puncte pe Glasgow Coma Scale. După glucoză băgată industrial pe venă de către medicul de pe ambulanță și de către mine, se trezește nenea într-un final. Aflăm apoi că pacientul era diabetic pe insulină și că injecția de seară i-o făcuse nievasta.

        Am constatat pe propria piele, după ce citisem despre chestia asta, că un infarct miocardic combinat cu o stenoză strânsă de valvă aortică produce edem pulmonar fulminant. Miocardul ischemic produce o decompensare rapidă a viciului valvular, din care greu scapi. Într-una din nopți am fost chemat pe secție la 3.30 la o tanti în situația descrisă mai sus, pe care o internasem eu însumi cu o noapte înainte. La 4.15 deja completam certificatul de deces. Nu am mai văzut pe nimeni să se ducă atât de repede într-un an și jumătate de făcut ture prin spital.
       Morala: aveți de la 65 de ani în sus și valva aia aortică începe să facă figuri? Înlocuiți-o cât mai aveți timp, că nu știți când vă vine rândul.

Să auzim de bine!

Comentarii

  1. Cum diagnostichezi stenoza de valva aortica. O ecografie cardiaca e suficienta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai întâi pui stetoscopul. Dacă auzi un suflu sistolic aspru, huruitor cu iradiere în carotide, ai deja diagnosticul. Însă nu toate stenozele aortice trebuie obligatoriu operate, depinde de aria de deschidere. Si asta cuantifici la ecocardiografie.
      Atenție însă la bolnavii cu insuficienţă cardiacă. Datorită fracţiei de ejecţie scăzute, e posibil să nu mai dezvolte suflu. Acelaşi lucru e valabil pentru fibrilaţia atrială, când volumul de ejecţie al fiecărei bătăi nu este constant. Combinația fibrilație atrială - stenoză aortică produce frecvent sincopă și prin chestia asta e deosebit de periculoasă. Imaginează-ţi de exemplu un pacient pe anticoagulante orale din cauza fibrilaţiei atriale. Într-o sincopă se poate lovi la cap, lucru urmat de hemoragie intracerebrală traumatică și exitus.

      Hai că am scris destul :)

      Ștergere
  2. Sunt curios de cat timp practici medicina...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac foarte mult explicatiile tale. Se vede ca intelegi cu adevarat fiziopatologia.

    Spor la treaba!

    PS: Cum e vreamea acolo in Nord?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ieri am dat din nou drumul la căldură în casă. Orice alt comentariu e de prisos...

      Ștergere
  4. Am descoperit astazi blogul tau prin intermediul unei prietene.Ceva timp am stat si l-am citit. Pe tot! Mi-a placut stitul tau, explicatiile, umorul.
    O singura intrebare am: despre asistentele medicale din Romania care practica acolo meseria...sau despre cele de acolo, poti da vreun detalui, daca stii? Mi-ar placea sa scrii un post despre asa ceva...despre job, ce fac de fapt, care sunt sansele ca o proaspat absolventa sa ,,practice''...chestii de genul. Multumesc anticipat pentru orice raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru aprecieri!

      Despre asistentele medicale nu pot spune prea multe, afară de faptul că fac cam tot de la administrarea medicamentelor, măsurarea tensiunii arteriale până la spălat și șters la fund bolnavii imobili.
      Șanse de ajunge în Germania are oricine, dar nu am niciun detaliu privind demersul în cazul asistenților medicali. Probabil că primul pas ar fi vizitarea unui târg de oferte în domeniu, care se desfășoară de mai multe ori pe an în toate centrele universitare mari din țară.

      Ștergere
  5. cand ai scris ca te uiti la fundul practicantei si flirtezi cu asistentele am spus ca precis esti in Romania. Se face asa ceva si in De?
    :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se face, de ce nu s-ar face? Acum să nu-ți închipui că ar fi nu știu ce chestii porcoase, dar sunt lucruri care mai destind atmosfera și îmbunătățesc relațiile din echipă. Și ca tânăr doctor să te bagi un pic sub pielea asistentelor nu strică niciodată. Părerea mea.

      Ștergere
  6. Intreb ca la mine in spital un sg om face asa ceva: tipul de la calculatoare, in rest liniste si pace, si sunt singura fata pe o sectie unde sunt doar barbati :)))) bine, nu se compara cu Romania.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații