Mic ghid de supraviețuire

       Am văzut deja suficient de multe lucruri în cei aproape trei ani de când sunt în țara lui Goethe. Am văzut cum colegi de breaslă români au încercat să facă niște pași numai pentru a pica imediat în fund și a pleca spre alte zări cu coada între picioare. Fraza următoare trebuie să vă intre foarte bine în cap și să fiți conștienți de ea în momentul în care luați decizia de a căuta un loc de muncă în Germania. Approbation-ul nu este garanția reușitei!

       Am repetat asta de nenumărate ori și o mai repet o dată. O condiție fără de care nu se poate este cunoașterea solidă a limbii germane (B2 este o bază de plecare, dar nu este suficient pentru munca de zi cu zi!). Începerea serviciului fără a stăpâni acceptabil limba vă condamnă la îngreunarea muncii și suprasolicitarea colegilor voștri, care trebuie să preia din atribuțiile destinate vouă. Cunoștințele insuficiente de germană îngreunează (e la mintea cocoșului, dar totuși o scriu) comunicarea cu pacienții și ceilalți colegi și asistenți și astfel nu se poate stabili o relație de încredere.

       O altă chestiune la mintea cocoșului sunt cunoștințele solide de medicină, mai ales în domeniul în care vreți să vă specializați. Nimeni nu o să vă ceară imposibilul sau să faceți raționamente de medic specialist, dar să nu ai habar de Helicobacter pylori în gastroenterologie, de fibrilație atrială în cardiologie sau de colecistită în chirurgie (doar pentru a da niște exemple) îți pune sub semnul întrebării toată educația medicală.

       Un lucru mai puțin evident, dar extrem de important este documentarea și culegerea de informații în legătură cu pașii inițiali în primele săptămâni. Cum te înregistrezi la primărie, ce casă de asigurări de sănătate îți alegi, înregistrarea la colegiul medicilor (obligatorie prin lege), apartament de închiriat, transport în comun, impozite etc. Internetul oferă posibilități nelimitate de informare. Informați-vă cât puteți de bine de acasă din România pentru a evita stresul necunoscutului (și așa mare) în Germania. Google să vă fie cel mai bun prieten în această perioadă.

       Citiți orice contract din scoarță în scoarță înainte de a semna. Indiferent că e cu vreo firmă de intermediere care se laudă că face totul gratis sau cu vreun spital.

       Înarmați-vă cu multă răbdare și putere mentală. Pregătiți-vă să faceți depresie. Primele 6-8 săptămâni la noul loc de muncă sunt foarte dificile și stresante pentru un începător. Aveți răbdare și fiți perseverenți, nu vă descurajați de la prima nereușită. Odată depășit pragul de două luni, ar trebui în principiu să fi trecut deja de faza inițială de acomodare și să mergeți mai relaxați la serviciu.

       Încercați să vă puneți la punct o rutină zilnică la locul de muncă. Asta necesită de obicei mai multe luni de experiență, dar într-un final veți fi capabili să vă gestionați mai bine timpul și să reduceți pe cât posibil orele suplimentare (care vor fi destule). Pe de altă parte trebuie să fiți conștiincioși în munca voastră. Un spital nu este un birou oarecare, unde hârtiile se pot rezolva și în ziua următoare. Țineți minte că lucrați cu oameni.

       Să nu vă fie teamă să discutați periodic cu superiorii voștri despre activitatea voastră de până la momentul respectiv. Deseori veți primi informații prețioase și critici constructive.

Mult succes!


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

  1. Consider ca ești de apreciat daca după 12 ore de curs ești capabil sa-ți expui ideile intr-un mod atât de explicit! Pe mine personal m-au ajutat foarte mult părerile pe care le-am citit înainte de a veni in Germania! Ma bucur cand îți citesc experientele pentru ca îmi dau seama ca nu sunt singura care trece prin asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveam postarea pe „țeavă” de mai multe zile, când am ajuns la curs era deja pe jumătate gata.
      Dar mulțumesc oricum de compliment :)

      Ștergere
  2. Legat de supraviețuirea in Germania as avea si eu cateva teme la care primesc frecvent întrebări. Din lipsa de timp pentru documentare nu reușesc sa dau informații detaliate persoanelor interesate. Daca ai timp sa postezi sau imi poți da niște site-uri in care se găsesc răspunsurile la întrebările astea as fi recunoscătoare!

    Cum pot sa-mi găsesc o locuința de închiriat in Germania si cum sa procedez cand închiriez locuința ( legat de semnarea contractului, tipul de proprietar)?
    Daca lucrez in Germania câțiva ani pot primi pensie de la statul german?
    Cât timp trebuie sa lucrez pentru a primi indemnizația de creștere a copilului si câți bani voi primi? Cât e alocația in Germania?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații