Ce este un medic?

La absolvire am depus Jurământul lui Hipocrate. Și odată cu promovarea examenului de licență, cred că mă pot numi medic.

Dar ce înseamnă medic? Ce înseamnă să fii medic? Un exercițiu de gândire.

Un medic este în primul rând un om, cu tot ceea ce înseamnă asta, cu bune și cu rele.
Scopul medicului este omul. Orice alt scop ar trebui sa fie secundar.
Un medic trebuie să fie aproape de om, să poată asculta păsul omului, să poată alina sufletul bolnavului din câteva cuvinte bine spuse. Cred că medicina are la bază și începe cu formarea relației medic-pacient și câștigarea încrederii pacientului.
Un medic are răbdare.
Un medic trebuie să-și cunoască limitele în știință și competență. Cred că este primul pas spre a deveni un medic bun. Un principiu fundamental în medicină spune primum non nocere, adică înainte de toate, să nu faci rău. Să știi să spui „pas” când cazul pacientului este peste putința ta și să lași pe altul mai competent să se ocupe. Iar asta merge în paralel cu capacitatea de a-ți călca pe orgoliu, atunci când interesul pacientului o cere.
Un medic bun face medicină mai mult de dragul omului, decât de dragul științei. Sigur, și știința este frumoasă, știința trebuie mereu înnoită și completată, trebuie căutată prin cercetare și este nevoie de oameni și în această ramură. Dar scopul ultim al științei este de a preveni, a vindeca sau a ameliora suferința omului. Și prin asta cercul se închide.
Un medic trebuie să respecte și să protejeze viața. Aici e un teritoriu controversat, unde nu există adevăruri absolute. Iar fiecare face atât cât îi permite conștiința și, bineînțeles, legea.

Cred că mai sunt și alte calități care pot fi caracteristice unui medic, dar sunt eu încă prea „verde” ca să le identific.

Comentarii

 1. Ar fi bine sa citeasca si sa respecte toate astea si cativa doctori din Cluj. (in special de la Pediatrie III).

  RăspundețiȘtergere
 2. ar trebui sa citeasca asta toti MEDICII....este un sfat foare bun si inteligent:))))))

  RăspundețiȘtergere
 3. Va rog fumos sa imi spuneti si mie ce inseamna Asist. Med. Prc.
  Multumesc frumos si va rog sa nu radeti de mine

  RăspundețiȘtergere
 4. mai pe scurt dar si in engleza

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation