Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

       Ne îndreptăm încet, dar sigur, către sfârșitul acestei serii.

       Dacă tot ce mai aveți de făcut este să așteptați hârtii dintr-o parte sau din alta și nu vreți să mai pierdeți vremea degeaba prin țară, încercați posibilitatea unui Hospitation. Acesta este un fel de practică pe perioadă limitată (1-2 luni), neplătită, dar în care spitalul asigură cazare și masă. În unele cazuri este posibil să vi se asigure și o mică sumă de bani. Poate fi o perioadă bună pentru învățarea „fluxului tehnologic” de la clinică și perfecționarea limbii germane. Hospitation nu este mereu disponibil și nici clinica nu vă va propune acest lucru. De aceea, dacă vă surâde ideea, interesați-vă la clinică. De asemenea, este posibil sa puteți face Hospitation, dar spitalul să nu vă asigure mai nimic. În acest caz luați bine în considerare costurile lunare, care variază între 800 și 1000 de euro (cazare, masă și viață socială). Aproximarea se bazează pe experiența cu cheltuielile din perioada de Erasmus în Austria.

       Urmează în continuare câteva lucruri care vă vor interesa dacă ați apucat să practicați în România.

       Anii de rezidențiat făcuți în România NU se recunosc în Germania. Cu alte cuvinte, luați rezidențiatul de la capăt. În cel mai bun caz, vi se recunoaște vechimea în domeniu, ceea ce înseamnă o treaptă superioară de salarizare, dar nu vă bazați din start pe acest lucru.
       În mod similar, anii de rezidențiat făcuți în Germania nu se recunosc în România. Se pare că materia este structurată un pic altfel (mai precis de atât nu pot fi) și ai noștri nu se complică cu proceduri de echivalare. Deci dacă după câțiva ani va începe să vă roadă dorul de casă, gândiți-vă bine la aceste lucruri. Cu diploma de specialist obținută în Germania am înțeles că nu ar fi probleme, dar nici nu m-am interesat în mod expres de acest subiect.
       Diploma de specialist obținută în România, din câte am citit pe forumuri, s-ar recunoaște în Germania, dar acest proces durează câteva luni, timp în care sunteți încadrat ca rezident și, prin urmare, primiți bani mai puțini. Mai multe detalii despre acest lucru nu am, așa că vă trimit pe pagina Colegiului Federal al Medicilor.


       Să nu vă imaginați că Germania este țara unde curge lapte și miere, tărâmul făgăduit sau un fel de Eldorado unde faceți bani mulți din muncă puțină. Să nu vă imaginați că totul va merge ca pe roate, doar pentru că e vorba de Germania. Birocrații sunt încuiați și, poate, rău-voitori peste tot, nu numai la noi în țară. Și cu birocrația veți avea mult de-a face în următoarea perioadă.

       Este posibil să faceți ore suplimentare neplătite la clinică, nu uitați că aveți mari șanse să nimeriți la un spital deținut privat. Asta înseamnă că ei sunt orientați spre profit, nu spre activități de caritate.

       Această serie se dorește o alternativă la forumul de Germania de pe IMED, unde puteți găsi informații valoroase dacă aveți multă răbdare și reușiți să treceți de miile de postări off-topic și de aroganța unora din colegii noștri de breaslă, gata ajunși pe pământ german. Am încercat să condensez informația într-un spațiu cât mai mic și s-o pun la dispoziție într-o formă cât mai accesibilă, ca să nu fiți nevoiți să treceți ca și mine prin sute de pagini de forum pe IMED.

Mult succes!


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

  1. Herzlichen Dank! pt. tot ce-ai scris aici. M-ai ajutat enorm! Multa sanatate si spor in tot ce faci(le meriti din plin)!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mii de multumiri ptr tot ce ai scris, informatii, timp pierdut si de ce nu, chef de scris...:)...sunt o umila proaspat intrata in anul 6 cu ganduri mari de viitor si tot ce ai scris in blog ma ajuta sa iau decizia finala...o intrebare mai am: cam cat timp ai alocat pregatirii ptr marele 'rezidentiat' , avand in vedere ca vecinii nostri de la vest nu il recunosc? eu vreau sa fac anul asta intensiv germana, mai ales ca nu sunt nici macar nivel a1, si ma cam jeneaza examenul acesta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am dat rezidentiatul doar pentru a avea un plan B in caz ca nu reusesc sa plec, prin urmare nu mi-am batut capul prea tare cu invatatul. Per total m-am pregatit cam 2 saptamani, din care o saptamana am facut grile pana mi-a venit rau. Am luat un loc la Constanta pe hematologie la care am renuntat mai tarziu (in ianuarie) odata ce mi-a venit contractul din Germania.

      Sfatul meu este sa te hotarasti ce vrei sa faci, pentru ca sa inveti bine germana si sa iei si punctaj mare la rezidentiat nu prea sunt compatibile una cu cealalta.

      Ștergere
  3. Multumim frumos pentru pretioasele informatii! As avea o intrebare daca poti sa ma lamuresti. In momentul in care semnezi contract cu spitalul, perioada pentru care semnezi este variabila de la caz la caz, in functie de spital (daca e mai mic sau universitar) sau este una fixa? Intreb deoarece as dori sa incep rezidentiatul pe Anestezie, sa fac cele 6 luni din trunchiul comun si apoi sa ma transfer pe gineco....si am vazut ca pe forumuri se mentioneaza ca se poate schimba in timp specializarea...dar nu inteleg ce se intampla cu acel contract pe care il semnezi cu spitalul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Durata contractului depinde de spital. Contractul in sine este ca oricare alt contract. In perioada de proba (6 luni) contractul se poate rezilia de catre oricare dintre parti fara preaviz si fara numirea unor motive. Dupa perioada de proba este necesar un preaviz variabil (Kündigungsfrist) in functie de vechimea persoanei in cauza la actualul angajator, de obicei de la 2 saptamani in sus. Pentru ca perioada petrecuta la un spital sa conteze la Weiterbildung, trebuie petrecute minimum 6 luni la un loc de munca. Cu alte cuvinte 3 luni la un spital si 3 luni la alt spital egal cu 0.

      Ștergere
  4. Multumim pentru toate informatiile! Ma pregatesc sa plec in Germania,dupa ce imi dau licenta in septembrie. Stii unde pot gasi lista specialitatilor medicale,cu tot ce implica o specialitate (nr. ani, descriere, module)? M-am incurcat in site-uri si in denumiri :( Eu vreau un post pe rehabilitation si nu stiu daca se face rezi separat sau trebuie sa fac innere. Daca ai vreo informatie pentru mine este foarte utila. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cauta Weiterbildungsordnung curricula pe google si vor apare toate specialitatile medicale , stagiile si durata.Bafta!Gabi

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut! Aș vrea să știu care este procedura în cazul în care vrei un anumit tip de chirurgie la rezidențiat(ex: ortopedică, vasculară, cardio-toracică). Din cei pe care i-am întrebat până acum, nimeni nu a putut să-mi explice clar dacă specializarea pentru care optezi trebuie stabilită de la început și urmată în clinica unde ți-ai găsit loc sau mai întâi îți alegi chirurgie generală și după aceea îți alegi tipul de chirurgie pe care vrei să-l faci, eventual într-un alt spital. Ceea ce mi s-a spus e că momentan locurile pe chirurgie sunt mai puține și mai greu accesibile imigranților, acestea fiind alese de absolvenții facultăților de acolo. Orice informație referitoare la acest aspect e binevenită, eventual un site care m-ar putea lămuri. Îți multumesc anticipat! Multă baftă și spor la ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din câte știu, trebuie să faci un trunchi comun de chirurgie generală, care înseamnă 2-3 ani, din care 6 luni ambulatoriu și 6 luni ATI postoperator. După asta fie faci specializarea mai departe. Durata depinde și de Chefarzt, care poate avea aprobați numai 2 ani ca și coordonator de specialitate sau care poate avea toată durata aprobată (6 ani dacă nu mă înșel). Există mici diferențe de la land la land, dar în principiu e cam aceeași chestie peste tot.
      Specialitatea pe care o alegi la început nu este bătută în cuie. Poți schimba între ramurile chirurgicale și poți trece chiar pe interne dacă ți se acrește chirurgia.
      Pentru mai multe informații uite catalogul de conținuturi pentru fiecare specialitate în parte din Baden Württemberg: http://www.aerztekammer-bw.de/10aerzte/30weiterbildung/09/richtlinien.pdf

      Ștergere
  7. Multumesc pentru informatii, chiar sant de ajutor

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult pentru informatii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Ma numar si eu printre cei care iti multumesc si apreciaza efortul depus de a raspunde tuturor.Pentru ca nu stapanesc limba germana as dori sa lucrez ca voluntar pentru inceput.Ai cunostinta daca a mai lucrat careva ca voluntar sau trebuie sa caut neaparat ca Hospitation? Eu am trimis cateva e-mail-uri pt Hospitation insa nu am primit raspuns. As fi recunoscator daca vreunul dintre colegi m-ar ajuta cu o informatie ceva cu acest Hospitation sau voluntariat. Cu respect Gabriel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Student sau absolvent?
      Indiferent cum îi zici, nu poți practica (legal) medicina fără Approbation sau Berufserlaubnis.

      Ștergere
  10. Buna! imi poti spune si mie te rog daca se poate pleca direct dupa facultate, adica doar cu licenta? Si care sunt conditiile? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumim, eu sunt student la medicina in Romania anul IV si as vrea sa ma axez sa fac rezidentiatul in Germania dupa ce termin facultatea in specialitatea de chirurgie generala intrebarea mea e daca sa poate aplica direct dupa ce termin facultatea sau sunt necesari 3 anii de experienta/ si daca trebuie experienta (rezidentiatul in Romania e considerat ca si experienta pentru domeniul de chirurgie. va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate pleca direct după facultate. Nu se cere un prag de experiență. Experiența din România în general nu este recunoscută.

      Ștergere
  12. Salut ! Multumesc mult pentru informatii , sunt foarte utile ! Eu mai am un an si jumatate de facultate si am inceput deja cursurile la Goethe. Am tot cautat pe net si am vazut ca nu prea sunt locuri pentru anatomie patologica. Stii ceva despre rezidentiatul pe anato-pat ? Mult bafta in continuare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am detalii despre rezidențiatul pe anatomie patologică. Te-aș sfătui să cauți informații pe paginile germane de profil și să faci o căutare pe google după ”weiterbildung pathologie”.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation