Cum ajungi medic în Germania - Partea a II-a: căutarea unui post


 CONDIȚII DE INTERES


1. Limba
     Limba germană are mai multe dialecte, împărțite în trei mari grupe:
- germana superioară (Oberdeutsch, „germana de la munte”), vorbită în diverse forme în sudul Germaniei (Bavaria și Baden-Württemberg), Austria și Elveția (Schwyzerdütsch);
- germana mijlocie (Mitteldeutsch), vorbită în centrul Germaniei, relativ apropiată de germana standard;
- germana inferioară (Niederdeutsch sau Plattdeutsch sau pur și simplu Platt, „germana de câmpie”), vorbită în nord și nord-vest (Saxonia Inferioară, Schleswig-Holstein), apropiindu-se de olandeză.

     Oberdeutsch și Platt sunt destul de greu inteligibile pentru vorbitorul neantrenat, mai mult, chiar și vorbitorii nativi, care au crescut doar cu germana standard, au probleme în a înțelege ceea ce se spune în dialect. Platt este totuși pe cale de dispariție în nordul Germaniei, fiind tot mai mult înlocuit de germana standard. Oberdeutsch (Bayerisch, Schwäbisch), însă, este destul de răspândit în sudul Germaniei și necesită o perioadă de acomodare ceva mai lungă decât ar fi necesar în mod normal.

2. Clima
     Nordul și nord-vestul Germaniei au climă oceanică, ceea ce înseamnă veri răcoroase, ierni blânde și, în general, multă umezeală și 10-20 de zile de ploaie în fiecare lună. Centrul și sudul țării au climă temperat-continentală, cu niveluri ale temperaturilor și precipitațiilor relativ similare țării noastre.

3. Nivelul economic
     Fosta Germanie de Est (landurile Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen) este în general mai slab dezvoltată economic față de Germania de Vest. Asta se poate traduce prin costuri de viață ceva mai mici, inclusiv chirii mai mici la apartamente. De asemenea, sudul Germaniei (Bavaria și Baden-Württemberg) are un nivel economic ridicat.

4. Mărimea localității
     În localitățile mai mici, sub 100000 de locuitori, costurile de viață pot fi mai mici decât în orașele mari. Dezavantajul este reprezentat de faptul că s-ar putea să nu aveți mereu toate facilitățile unui oraș mare la îndemână (cultură, viață de noapte bogată, centre comerciale mari, reprezentanțe auto, oficii ale autorităților germane etc).

5. Tipul spitalului
     Clinica universitară: concentrație mare de medici de orice grad, patologie diversă, complicată, situată de obicei (dar nu obligatoriu) într-un oraș mare. Tratează cazuri dificile, pentru care există posibilități limitate în alte părți. De obicei există concurență mare la deprinderea și efectuarea de noi proceduri ca medic rezident, și chiar și ca specialist. Părerea mea este că o clinică universitară este de evitat, cel puțin în primii ani de serviciu. Există totuși oportunități de cercetare, pentru cei interesați de acest aspect al carierei.
     Akutklinik: spital regional, dar nu neapărat obligatoriu, capabil de a prelua și trata urgențe, fără a fi nevoie de transfer în alt serviciu. Patologia este diversă, dar nu mai există inflația de medici de la clinica universitară, astfel că există numeroase oportunități de a învăța. Poate reprezenta un loc bun pentru un medic începător.
     Regelversorgung: după cum spune și numele, este un spital pentru asistența de rutină a sănătății populației. Are în compunere de obicei secție de interne și secție de chirurgie generală, câteodată chiar și o secție de ATI și echipă pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale (Stroke Unit). De asemenea, poate fi un loc bun pentru debutul carierei.
     Rehabilitationsklinik: clinică de recuperare pentru traumatizați, post AVC, probleme articulare sau după intervenții chirurgicale mai deosebite (reconstrucții, arsuri etc).  Aici se caută neurologi, fizioterapeuți, interniști, reumatologi, dar poate să nu fie potrivit locul pentru cei ce își doresc un mediu de muncă ceva mai palpitant.


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

  1. Foarte util!
    Desi stiu ca e vechi postul, as vrea sa stiu, pentru bursele Erasmus e necesara o diploma de limba? Si daca da, ce nivel? Ajunge B1?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Condițiile exacte de eligibilitate pentru bursele Erasmus le poți afla la departamentul dedicat de la universitatea unde studiezi. Universitatea este cea însărcinată cu selecția candidaților.

      La mine la universitate a fost condiție eliminatorie, atunci când am plecat eu cu bursă Erasmus în Austria (2009).

      Ștergere
  2. Asa de concis n-am gasit nicaieri algoritmul rezolvarii "hartogeriei " spre Germania!M-am decis sa plec sa lucrez acolo.Deocamdata sunt la nivel tare incepator, dar anul viitor as vrea sa ma prinda augustul la nemti.As avea o rugaminte!Am vazut ca sunt posturi de medicina de laborator- specialitate mai putin cautata de firme, dar as dori sa stiu cam care e proportia dintre medici si nemedici(biologi, chimisti) prin laboratoarele medicale.La Cluj (unde lucrez intr-un Lab privat)tendinta e sa angajeze cat mai multi nemedici, fiind mai profitabil, dar deocamdata e obligatoriu un medic specialist cu norma intreaga(eu). Din cate stiu ,in Germania exista doua specialitati legate de medicina de laborator:Gebiet Laboratoriumsmedizin si Gebiet Mikrobiologie, Virologie und Infektionsepidemiologie. Te-as ruga sa scrii daca la laboratorul spitalului in care lucrezi exista medic specialist de medicina de laborator sau doar biologi /chimisti.Iti multumesc!
    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, Gabriela! Ati mai aflat ceva in legatura cu intrebatea dvs de mai sus?( m ar interesa si pe mine medicina de laborator). Va multumesc. Silvia

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații