Cum ajungi medic în Germania - Partea a IV-a: căutarea unui post (continuare)

SPECIALITĂȚI, SPITALE, ANUNȚURI


        Specialitățile cele mai căutate sunt, din câte știu eu, medicina internă cu ramurile sale, chirurgia generală, ATI, dar se pot găsi posturi și în alte domenii. ATI este în Germania doar ca Anestezie (Anästhesiologie). Terapia intensivă (Intensivmedizin) este disponibilă ca supraspecializare/competență pentru interniști și chirurgi. Chiar am observat de câteva ori în anunțuri că unele spitale au secții separate de terapie intensivă medicală (internistische Intensivstation) și terapie intensivă chirurgicală (chirurgische Intensivstation).

        Marea majoritate a spitalelor din Germania sunt private și deseori veți vedea în denumirea firmei GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), care este echivalentul românesc al SRL. Mai există și spitale de biserică (Caritas, tot felul de nume de sfinți și altele asemenea) care deseori plătesc MAI PUȚIN decât grila TV Ärzte-VKA. Totuși, există și spitale private care pot avea nume de sfinți, de aceea este foarte important să CĂSCAȚI BINE OCHII atunci când citiți un anunț pentru un post sau o ofertă venită de la firmă și să nu vă aruncați ca rața la muci.

        Firmele de recrutare/intermediere au propriile site-uri și le puteți găsi ușor la o căutare pe Google. Nu vreau să fac reclamă, așa că nu voi da exemple.

        Pe cont propriu puteți căuta pe www.kliniken.de sau pe http://www.aerzteblatt.de/v4/stellen/maske.asp. Se mai găsesc și alte site-uri de căutare, dar acestea două sunt cele mai mari și mai utilizate. Suplimentar, concernele care au multe spitale în administrație pot avea mai multe oferte de muncă postate pe internet. Dintre concernele mari prezente în Germania, amintesc Asklepios, Helios și Rhön Kliniken. În principiu, fiecare spital sau concern are postate pe pagina proprie oferte de muncă. Căutați linkul de Stellenangebote.

        Cum arată un anunț? (pe scurt)
1. Denumirea și sigla spitalului
2. Poziția (rezident, specialist, primar etc) și specialitatea pentru care caută medic
3. Facilități oferite de spital, cerințe pentru eventualii candidați
4. Date de contact ale spitalului și ale medicului șef de secție sau ale directorului medical

Tipuri de poziții
a. Assistenzarzt – pentru absolvenți și rezidenți
b. Facharzt – pentru medici specialiști
c. Oberarzt – „medic superior”, un fel de medic primar
d. Chefarzt – medic șef (de secție, de clinică)

Facilități

        Unele spitale oferă posibilitatea de a echivala orele suplimentare cu timp liber în loc de bani în plus. Treaba asta nu se specifică întotdeauna în anunț, așa că cel mai bine întrebați când ajungeți la interviu. Pentru a ușura munca medicilor, unele spitale angajează personal calificat pentru codarea diagnosticelor și pentru recoltări de sânge sau montarea de catetere venoase periferice. Acestea sunt de obicei menționate în anunț. Pentru familiști, spitalele mai pot oferi centre de îngrijire a copiilor pe timpul zilei. Majoritatea spitalelor își sprijină financiar angajații la mutarea din altă zonă, la costurile cursurilor de perfecționare, imagistică (ecografie de exemplu). Clinicile au de obicei un cămin pentru angajați și unele chiar oferă cazare gratuită în primele 6 luni de la angajare (perioada de probă).
        În unele anunțuri se menționează la salarizare „eine leistungsgerechte Vergütung”. Asta se traduce salariu conform performanței, dar de obicei se aplică tot grila TV Ärzte – VKA (vezi Partea I). Întrebați la clinică dacă aveți nelămuriri!

Cerințe
        Să nu vă așteptați ca spitalele să vă ceară cine știe ce lucruri excentrice. Aici sunt de obicei menționate lucruri care pot reprezenta un avantaj la interviu pt voi ca și candidați, cum ar fi experiența în cutare sau cutare domeniu, pentru anumite posturi.
     Este foarte important de menționat că, în Germania, recoltările și tratamentele bolnavilor se fac în general de către medici. De aceea, ar fi bine să fiți cu abilitățile practice la zi în ceea ce privește, mai ales, puncțiile venoase periferice.

Date de contact
        Odată ce ați ales un post, ar fi o idee bună să căutați pe Google clinica și, eventual, persoanele de interes. Informațiile pot fi de folos dacă se ajunge la interviu.


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

  1. Salut!
    Sper ca blogul inca mai este activ si ca inca mai raspunzi la intrebari.M-au ajutat foarte mult informatiile de aici dar as avea o intrebare la care nu am gasit raspuns pe nicaieri.Eu sunt specialist in Romania, in Germania pot aplica pentru posturi de rezident pe aceeasi specialitate? Sa o iau de la inceput cu un alt rezidentiat, chiar daca sunt specialist am inteles ca este posibil...sau nu?
    Multumesc mult pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara! Assistenzarzt sau Arzt in Weiterbildung este acelasi lucru? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu chiar. Ele se suprapun de cele mai multe ori. Arzt in Weiterbildung înseamnă medic în instruire și se referă la perioada de specializare de dinainte de examenul de Facharzt. Assistenzarzt este o poziția inferioară din ierarhia medicală, pe care o ocupă de obicei und Arzt in Weiterbildung. Poți lucra pe post de Assistenzarzt și ca Facharzt, de exemplu.

      Ștergere
  3. Bunaaa. Da tu cateva exemple de firme de recrutare, te rog. Ar fi foarte folositor pentru cei care chiar nu stiu de unde sa inceapa.
    Mersi !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații