Cum ajungi medic în Germania - Partea a IX-a: despre actele necesare (continuare)


CERTIFICATUL DE CONFORMITATE
(Konformitätsbescheinigung în limba germană)


Ce este certificatul de conformitate?
     Certificatul de conformitate (CC) este o hârtie care se emite de către Ministerul Sănătății (MS) și care atestă conformitatea diplomei de medic cu normele din directiva 2005/36 a Comunității Europene.

     Dosarul se poate depune la oricare sediu județean al Direcției de Sănătate Publică (DSP). Deși pe site-ul MS scria în urmă cu ceva vreme că dosarul se poate depune și la sediul MS din București, o doamnă plictisită de la registratură m-a trimis cu arme și bagaje la DSP. Eliberarea CC este gratuită (la data redactării acestui articol) și durează legal 30 de zile (nu am găsit specificat dacă sunt calendaristice sau lucrătoare).

Pentru dosar vă trebuie următoarele hârtii (informații valabile pentru absolvenți și rezidenți):
     1. Copie legalizată după diploma de medic
     2. Copie legalizată după suplimentul la diplomă / foaia matricolă
     3. Copie legalizată după diploma de bacalaureat
     4. Copie simplă după buletin
     5. Cerere în care se vor preciza datele de contact
     6. Adeverință cu perioada de studii obținută de la facultate (menționată în Partea a VIII-a)
     7. Copie după actele de schimbare a numelui dacă e cazul

     Am menționat mai sus că eliberarea CC durează 30 de zile. Aceasta este însă doar în teorie. Încă de acum un an și ceva când am început să mă informez în acest sens, medici care au trecut prin asta înaintea mea scriau că au așteptat CC timp de 2-3-4 luni. Iar la o căutare pe Google în urmă cu câteva săptămâni, am găsit comentarii în care se menționa o durată chiar și de 7 luni. Așa că vă zic din start să nu vă faceți mari speranțe că hârtia asta va ieși repede.

     Ce e mai ridicol e că acest certificat este o simplă bucată de hârtie A4 tipărită la o imprimantă de birou, în care sunt trecute datele voastre personale (cred că și datele de identificare ale diplomei) și mențiunea că diploma este corespunzătoare normelor 2005/36/CE. Adică s-ar putea redacta și tipări pe loc. Iar dacă este nevoie de semnătura ministrului sănătății pe ea, hai să zicem că un termen rezonabil ar fi să se elibereze într-o săptămână sau două. Pe mine, însă, sincer, mă depășește complet ce pot face funcționarii de la MS cu dosarele vreme de 2-4-7 luni...

     Ca o mențiune personală, dosarul meu stă deja de mai bine de 30 de zile calendaristice la MS și nu am auzit încă nimic. Așa că... răbdare și tutun.

     Mai multe informații despre CC găsiți aici.
     Versiunea în limba română a directivei 2005/36/CE o găsiți aici. Paginile de interes pentru medici sunt 27-30, dar nu ar strica să aruncați o privire și pe restul textului.


Update iulie 2015
Certificatul de conformitate este în principiu necesar doar celor care și-au început studiile înaintea aderării României la Uniunea Europeană. În teorie, cei care au început studiile după 1 ianuarie 2007 nu mai au nevoie de Certificatul de conformitate (recunoaștere automată la nivel UE conform legislației europene).


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation