Cum ajungi medic în Germania - Partea a V-a: CV-ul și trimiterea candidaturii


Să zicem că ați găsit un anunț sau ați primit o ofertă interesantă de la firma de recrutare. Primul și cel mai important lucru în acest moment este să aveți CV-ul pregătit. În Germania se utilizează o formă de CV tabelar (tabellarischer Lebenslauf), iar dacă sunteți proaspeți absolvenți de medicină și nu prea ați avut treabă cu activitățile extra-curiculare, acesta nu ar trebui să depășească o pagină. Căutați pe Google după „tabellarischer Lebenslauf” pentru a găsi modele. CV-ul se va redacta OBLIGATORIU în limba germană, folosind diacriticele specifice. Din câte am mai citit pe diverse forumuri, am înțeles că ar da destul de prost trimiterea unui CV în limba engleză.

Probabil că ați mai citit sau auzit asta și prin alte părți, dar o s-o repet și eu. Nu puneți lucruri în CV care sunt irelevante pentru postul pentru care candidați. Puneți doar cele mai importante informații despre voi și ordonați-le astfel încât să vă avantajeze. De exemplu, la limbi cunoscute, puneți germana pe primul loc, chiar dacă ați învățat-o ultima și o știți cel mai slab. Angajatorul asta caută în primul rând la un candidat străin. Tot la limbi cunoscute, menționați nivelul la care vă aflați (începător, mediu, avansat), dar nu folosiți nivelul din clasificarea europeană, pentru că nu toată lumea știe ce înseamnă. Am întâlnit o astfel de situație la un interviu în care șeful de personal mă întreba de nivelul B2, spunând totodată că el nu prea știe ce e aia, dar că e necesar la Approbation (voi reveni ulterior cu detalii despre Approbation). Nu ezitați să treceți și limba română ca limbă maternă. Dacă ați fost cu bursă Erasmus prin Germania sau Austria, treceți și asta în CV, va fi remarcat. Aveți certificat pentru limba germană? Treceți și asta, chiar dacă nu e de nivel B2, eventual și anul în care l-ați obținut.

Informațiile date în CV trebuie susținute prin copii sau scanări ale documentelor în cauză. Aveți certificat de limbă? Atașați o copie. Sunteți absolvent sau specialist și aveți deja diploma scoasă? Atașați o copie. Ați fost cu bursă  Erasmus? Atașați o copie după Transcript of Records. Nu în ultimul rând, adăugați o poză tip buletin. Se poate introduce relativ ușor în CV sau o puteți trimite separat. În acest fel, toate datele trimise de voi vor avea și o față. Încercați să vă salvați documentele în formatul PDF, preferabil toate împreună într-un fișier, dacă le trimiteți ca atașament prin email. Mai nou există modalități de a depune aplicația într-un portal online unde doar trebuie încărcate documentele.

Dacă vă căutați postul pe cont propriu, pe lângă toate astea ar mai trebui o scrisoare de intenție. Modele se găsesc pe internet, așa că nu mai intru în detalii. Scrisoarea de intenție se poate introduce foarte simplu în corpul unui email, iar restul fișierelor se pot atașa. Nu uitați de formula de adresare cu „sehr geehrte(r)”. Dacă trimiteți scrisoarea de intenție la mai multe clinici, ar trebui să o personalizați pentru fiecare post în parte. Presupunând că vă interesează mai multe specialități, nu cred că dă bine să aplicați pentru un post de medicină internă când oferta era pentru ginecologie, sau invers.
La sfârșit, treceți „Bewerbung” (aplicație, candidatură) la subiect și trimiteți emailul.

Mai multe informații găsiți aici: Bewerbungsforum


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații