Cum ajungi medic în Germania - Partea a VI-a: interviul


Pentru cei ce vor căuta pe cont propriu.
Să zicem că ați primit răspuns favorabil de la o clinică („suntem interesați, vrem să vă cunoaștem”). Este o primă realizare în acest demers. O clinică din Germania v-a luat în serios și se gândește să vă angajeze. Încă nu e cazul să săriți în sus de bucurie, pentru că mai sunt de trecut câteva hopuri.

Primul, stabilirea interviului. Unii reprezentanți de clinică vă pot cere numărul de telefon pentru a stabili detaliile într-o convorbire în timp real. În limba germană evident. Dacă nivelul vostru de germană nu este satisfăcător, s-ar putea să nu fie tocmai ușor să purtați o conversație în limba germană prin telefon preț de câteva minute. Dacă vi se solicită o convorbire prin telefon, încercați să explicați că nivelul de germană încă nu vă permite acest lucru și propuneți continuarea schimbului de emailuri. Încercați să aveți răbdare dacă comunicați cu spitalul prin emailuri. Nu întotdeauna veți primi răspunsuri instant, iar câteodată trebuie să așteptați chiar 3-4 zile.

Dacă discutați prin telefon cu un reprezentant al clinicii, ascultați cu atenție și încercați să răspundeți clar la întrebări. Nu pot da exemple de întrebări frecvente la o discuție prin telefon, pentru că în toată experiența mea am purtat doar una. Să nu vă fie teamă să întrebați lucruri care nu vă sunt clare.

După ce a fost stabilită data interviului, întrebați dacă spitalul vă poate susține financiar pentru deplasarea la interviu: „Gibt es die Möglichkeit einer finanziellen Unterstützung für die Reise nach Deutschland?” (Există posibilitatea unei susțineri financiare pentru drumul în Germania?). În general, există bunăvoință, dar trebuie să vă pregătiți și pentru un răspuns negativ. De asemenea, este posibil ca spitalul să vă deducă prețul deplasării la interviu din primul salariu, dacă sunteți angajați (a pățit-o un cunoscut de-al meu; el începuse serviciul fără Approbation și nu avea cum să fie încadrat ca rezident, așa că informația nu se confirmă). Nu în ultimul rând, întrebați dacă la interviu vor fi puse întrebări din știința medicală („Soll ich Fragen aus medizinischem Wissen erwarten?”). Chiar și în cazul unui răspuns negativ, nu se știe niciodată, așa că ar fi o idee bună să vă uitați înainte un pic prin cărți.

Și acum, să trecem la interviul propriu-zis.
Este posibil ca spitalul să vă propună să petreceți o zi întreagă în spital, vizitând secțiile. Nu cărați halatul după voi, spitalul ar trebui să vă pună unul la dispoziție. Încercați să vă îmbrăcați decent, chiar elegant. Ca o părere personală, chestia asta denotă că sunteți autentic interesați de post și vreți să faceți o impresie bună. Nemții sunt sensibili la etichetă. Adresați-vă cu „dumneavoastră” (Sie) și nu tutuiți (dutzen) decât dacă vi se cere asta cu subiect și predicat.

Nu pot să accentuez destul cât de important este să stăpâniți bine limba. Așa că nu vă limitați la a atinge nivelul B2 și mergeți mai departe pentru că veți avea beneficii pe termen lung.

Mie personal nu mi s-a cerut la nici un interviu să răspund la întrebări din domeniul medical, dar am citit pe diverse forumuri că se mai întâmplă să vă treziți cu un EKG în față sau să faceți diagnostic diferențial la vreun pacient.

Întrebări posibile și probabile la care ar trebui să vă pregătiți un răspuns (eu m-am dus oarecum nepregătit și a trebuit să improvizez pe loc ceva):
De ce doriți să veniți în Germania? De ce doriți să plecați din țara dvs?
Cum se studiază medicina la dvs acasă? (și variațiuni pe tema asta)
Cum ați învățat limba germană?
Cum ați dat de clinica noastră?
Ce vă doriți de la viitorul loc de muncă?
Ce vă interesează cel mai mult la un loc de muncă?

Prezentarea la interviu nu înseamnă automat și ocuparea postului, în ciuda lipsei mari de medici din Germania, de aceea încercați să faceți o impresie bună. De asemenea, s-ar putea să nu vă comunice pe loc dacă ați fost sau nu acceptați. Câteodată, o astfel de decizie trebuie discutată în colectivul secției unde veți lucra (secție pe care se presupune că ați vizitat-o la interviu, ați făcut cunoștință cu viitorii colegi și ați schimbat câteva cuvinte cu ei). Din câte am văzut și aflat până acum, principalul motiv de respingere este cunoașterea insuficientă a limbii germane.

Ar fi o idee bună să mergeți la mai multe interviuri înainte de a alege definitiv un post. Prin urmare, dacă vă căutați spital pe cont propriu, încercați să vă programați interviurile în aceeași zonă geografică și în zile apropiate.


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații