Cum te instalezi ca medic în Germania - 03 - Ärztekammer, Ärzteversorgung

       Următoarea instituție fără de care nu se poate este Colegiul Medicilor sau Ärztekammer.

       La câteva săptămâni de la eliberarea Approbation-ului veți primi prin poștă un formular de înscriere pe care trebuie să-l completați și să-l trimiteți înapoi împreună cu o copie a Approbation-ului. Pe lângă formularul respectiv va fi și o scrisorică în care vor fi date alte detalii. Pentru înscriere nu se plătește o taxă, în schimb se plătește o cotizație anuală în funcție de veniturile anuale rezultate din activități medicale și din activități ce necesită cunoștințe medicale. Pentru asta Colegiul Medicilor vă va solicita cam o dată pe an sau la doi ani adeverința de impozitare pe care o primiți de la Finanzamt, unde sunt specificate veniturile și impozitele pe care le-ați plătit, respectiv dacă mai aveți ceva de plătit sau de primit înapoi.

       Odată înscriși la Ärztekammer veți primi și o foaie cu coduri de bare pe care le veți lipi mai târziu la cursurile de perfecționare pentru a primi puncte. Acumularea de puncte este necesară din câte am auzit abea de la sfârșitul perioadei de rezidențiat. Totodată veți primi săptămânal gratuit revista Deutsches Ärzteblatt.

       Ca membri în Ärztekammer sunteți obligați prin lege să vă faceți asigurarea de pensie la casa de pensii a Ärztekammer (Ärzteversorgung). După înscrierea la Colegiu veți primi prin poștă alt formular pentru înscrierea în Ärzteversorgung. Împreună cu acest formular vine și o cerere de scutire de la sistemul național de pensii. Această cerere o completați și o trimiteți împreună cu formularul înapoi la casa de pensii a Colegiului. Când cererea este depusă la mai puțin de 3 luni de la începutul contractului de muncă, toate contribuțiile trimise la sistemul național de pensii vor fi vărsate retroactiv în contul de la Ärzteversorgung. Dacă este depășit termenul de 3 luni, contribuțiile încep abea cu luna în care a fost depusă cererea. Contribuția la Ärzteversorgung este egală cu cea pe care ați fi plătit-o la sistemul național de pensii.

       La fiecare schimbare de angajator trebuie să solicitați din nou scutirea din sistemul național de pensii. De ce e așa? Habar nu am, legile pot fi idioate și în Germania. Problema e când schimbați și landul o dată cu angajatorul. Atunci trebuie să treceți în altă Ärztekammer și în alt fond de pensii corespunzător landului. Dacă ați contribuit mai puțin de 8 ani la primul fond de pensii, contribuțiile anterioare se pot transfera în noul fond de pensii.

       Din tot acest vârtej al hârtiilor veți primi confirmări scrise prin poștă de la fiecare instituție pe care e bine să le păstrați, iar pe unele va trebui să le și prezentați la departamentul de personal al clinicii unde lucrați (cei de la clinică vă vor spune exact ce le trebuie).


Cum te instalezi ca medic în Germania
1.   Meldebescheinigung
2.   Contul bancar
3.   Colegiul medicilor, fondul de pensii al medicilor, scutirea din sistemul de stat
4.   Asigurarea de sănătate
5.   Finanțe 
6.   Fluturașul de salariu

Comentarii

  1. servus, ma bucur ca reusesti sa scrii...vreau sa plec si eu.
    intrebare : de ce vrei sa fii scutit de la plata contributiei de pensie?
    nu se considera contributie si daca ai reveni in tara?...

    RăspundețiȘtergere
  2. De contributie propriu-zis nu esti scutit. Doar ca banii se duc la Ärzteversorgung, nu se mai duc la sistemul national de pensii, asa este sistemul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații