Cum te instalezi ca medic în Germania - 01 - Meldebescheinigung

       Prin această postare încep o nouă serie despre cele ce urmează după ce ați trecut principalele hopuri în Germania: Approbation și semnarea contractului.
       Relatările care urmează se bazează pe experiența mea din Saxonia Inferioară (Niedersachsen), așa că aplicabilitatea în alte landuri s-ar putea să nu fie aceeași.

       Primul document fără de care nu se poate și cu care începe Odiseea voastră prin Germania se numește Meldebescheinigung sau Meldebestätigung, adică un fel de viză de flotant. Clinica sau proprietarul apartamentului unde locuiți vă va da o hârtie prin care confirmă că sunteți luați în spațiu. Cu această hârtie și cu un document de identificare personală vă duceți la primărie unde primiți pe loc și, de obicei, gratuit documentul. La mine eliberarea Approbation-ului a fost condiționată și de Meldebescheinigung.

       Hârtia asta este baza următorilor pași pe care îi veți face în Germania. Va fi necesară pentru încheierea unei asigurări de sănătate, deschiderea unui cont bancar, înscrierea la Colegiul Medicilor (Ärztekammer), abonament de telefon mobil etc.

       O altă chestie care trebuie rezolvată este numărul de impozitare. Pentru asta trebuie să completați un formular la Finanzamt în zona în care vă aflați, apoi veți primi în câteva zile prin poștă o hârtie cu numărul respectiv, cu care trebuie să mergeți la departamentul de personal. Numărul respectiv este un fel de cont în care angajatorul vă virează impozitul la fiecare salariu și care vă va urmări pe tot restul vieții voastre în Germania.


Cum te instalezi ca medic în Germania
1.   Meldebescheinigung
2.   Contul bancar
3.   Colegiul medicilor, fondul de pensii al medicilor, scutirea din sistemul de stat
4.   Asigurarea de sănătate
5.   Finanțe 
6.   Fluturașul de salariu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații