Una caldă și trei reci

       Săptămâna trecută pot să zic că am trecut și eu prin adevăratul botez de foc al unui rezident boboc: am făcut 4 gărzi de noapte una după alta.

       Conform noului program de serviciu garda de noapte este structurată ca timp efectiv de muncă 20:00-00:00 după care de la 00:00 până la vizita de dimineață de la 07:30 din urgență ești disponibil la telefon și ai voie să dormi. Dacă poți. Partea bună e că se plătește în plus și că ai ocazia să mai prinzi un pic de experiență, iar ziua următoare este liberă. Partea proastă e că timpul de gardă așa-zis „telefonică” se plătește mai puțin, iar de dormit efectiv nu prea este vorba. Nu mai zic că după un bloc de patru nopți una după alta ești total dereglat.

       Una peste alta, referindu-mă la volumul de muncă, gărzile de noapte sunt relativ ok. Fiind practic la țară, scandaluri nu prea sunt, singurele chestii mai deosebite pe care le vezi sunt copii de 15 ani, care după un joint și jumătate făcut poștă cu colegii nu prea mai sunt în apele lor. În rest, vin chestiile tipice gen „mă doare burta de două săptămâni” și care se trezesc să vină noaptea când tot ce poți să le faci e să le dai metamizol cu butilscopolamină pe venă, eventual și niște pantoprazol (nemții sunt mari fani pantoprazol, omeprazolul atât de folosit la noi cică e prea scump).

       Dacă în urgență e de obicei liniște, mai mult de lucru este pe secție. Și aici sunt de obicei probleme serioase, de la dureri toracice pe secția de cardio (care trebuie să le iei în serios) până la liniștirea pacienților demenți care mai au noaptea atacuri de anxietate pentru că brusc nu știu unde se află și care uneori devin agresivi.

      Bun, bun, dar de unde una caldă și trei reci? Într-una din gărzi am apucat să dorm vreo 4 ore, în celelalte trei mai deloc.

Pe curând!

Comentarii

  1. Intr-adevar, in timp vei deveni capabil sa furi cateva ore de somn aproape de fiecare data cand se iveste ocazia. In maxim doi ani, o sa ai un palmares mult mai bun, o medie de 3 calde la una rece. Sau chiar mai bine, spre 100% cald.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații