C1 pentru Approbation?

       În revista săptămânală editată de Colegiul German al Medicilor a apărut acum ceva vreme un articol în care se sugera necesitatea introducerii nivelului C1 pentru obținerea Approbation-ului. Motivul: nivelul B2 este insuficient pentru a putea funcționa optim în relația cu pacienții și colegii de la serviciu.

       Deocamdată totul este la stadiu de idee, dar nu se știe niciodată. Așa că îi sfătuiesc insistent pe cei interesați să emigreze în Germania să nu se limiteze la nivelul B2.

Articolul complet în limba germană aici: http://www.aerzteblatt.de/archiv/131828/Auslaendische-Aerzte-Wie-viel-Deutsch-braucht-ein-Arzt

Comentarii

  1. Cred ca e gresita ideea cu C1 pentru aprobation. Problema reala consta in faptul ca sunt putini dintre cei ce obtin certificat de B2 care au competente reale de B2 (in special cei care vin cu testul luat la FIDES). Daca cunosti realmente germana de B2 ma indoeisc sincer ca nu iti ajunge pentru a dialoga coerent cu pacientii. Sunt convins ca sunt multi germani care daca primesc un test de limba au probleme in a lua C1. Exact cum sunt convins ca daca te duci in spitalele romanesti si te apuci sa le dai la pecienti test de gramatica limbii romane o sa ai surpriza ca multi nu iau nici macar nota 5. In plus mai este o problema pe care cred ca o abordeaza putin gresit cei din Colegiul Medicilor German. Nu se ajunge la depunerea actelor de aprobation inainte de a fi trecut printr-un hospitation intr-un spital din Germania. In general asa este mersul. Te duci la un interviu (sau ai unul telefonic) cu spitalul care doreste sa faca angajarea. Apoi daca e totul ok te cheama la ei pentru a urma o perioada de hospitation la finalul careia, daca angajatorul este mutumit de tine (implicit de cunostiintele tale medicale si lingvistice) urmeaza sa iti faci actele de aprobation. Mi se pare putin aberant ca in acest caz sa intervina Colegiul si sa blocheze obtinerea aprobationului prin diverse cerinte suplimentare. Cunosc caz care a dorit sa se angajeze in landul NRW si acolo se da mai nou pentru aprobation si un examen cu o comisie medicala. Desi respectiva persoana trecuse de interviu + hospitation de o luna si urma sa lucreze intr-un spital pe o sectie de geriatrie a cazut de 2 ori examenul din cauza ca o doamna din comisie insista sa ii ceara amanunte care tineau de chirugie, amanunte pe care respectiva persoana nu le stapanea bine. Asadar spitalul respectiv o doreste acolo pe geriatrie si este multumita de ea insa ea momentan nu reuseste sa obtina aprobationul ca nu cunoaste destula chirurgie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation