Medicii au tot timpul dreptate

       Chestia asta sună ca o prejudecată, ca o aroganță, ca o răbufnire de orgoliu mărunt. Și totuși aceasta este profesia noastră, pentru asta am învățat 6 ani în facultate, pentru asta învățăm în continuare. Asta se așteaptă pacienții noștri de la noi, să avem dreptate.

       Treaba noastră este să avem dreptate în ceea ce facem. Ne ajutăm de tot felul de cunoștințe, de investigații și de aparate pentru a ajunge la acea dreptate pe care trebuie s-o avem tot timpul. Iar când nu avem dreptate, ceva nu merge, ceva nu e în ordine. Pacientului nu-i merge bine, noi ne îndoim de propria capacitate de a avea dreptate.

       A avea dreptate ca medic este o (de)formare profesională. Este spirala de feedback pozitiv fără de care nu dobândim încredere în noi înșine, lucru necesar pentru a fi capabili de a avea dreptate și pe viitor. Aș îndrăzni chiar să zic că acest lucru are la bază un sistem cognitiv „succes-recompensă”. Creează dependență. Eliberează endorfine.

       Faptul că avem mai mereu dreptate ne dă câteodată aripi, câteodată chiar senzația că suntem mai puternici, mai sus decât ceilalți. Că suntem niște mici dumnezei în halat alb cu stetoscopul într-o mână, pixul în cealaltă. Avem putere de viață și de moarte asupra semenilor noștri. Și e musai din acest motiv să avem mereu dreptate. Suportăm greu eșecurile și critica, mai ales atunci când în spatele nostru se află ani întregi de avut dreptate. Constat și la mine semne ale acestei dependențe de a avea mereu dreptate; dacă nu sunt sigur că am dreptate când spun ceva, mai bine tac.

       Dar dacă dăm toate astea la o parte, rămânem niște simpli muritori, la fel ca cei pe care îi tratăm, la fel ca cei asupra cărora ne exercităm „puterile”. Și ca orice simpli muritori suntem și noi supuși greșelilor, omisiunilor.

       Poate că nu avem chiar mereu dreptate, dar în marea majoritate a cazurilor este un lucru de la sine înțeles.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații