Penibil!

       Astăzi vă prezint două „vedete” de prin ultimele gărzi, cazuri la care înainte să te enervezi mori de râs.

Tanti nr.1, pe la vreo 50-60 de ani, se prezintă în urgență noaptea la ora 3, împreună cu soțul foarte îngrijorat, spunând că nu poate să respire. De ce nu putea să respire? Avea nasul înfundat. Atât! Nu febră, nu tuse, nu viermi în fund. Are loc următorul dialog:
- Tanti, da cu spray nazal ați încercat?
- Nu, m-am dat cu un pic de cremă hidratantă pe nas (mucii sunt 90% apă și ea își dă cu cremă hidratantă?!), că la soră-mea funcționează chestia asta.
- Dar care a fost problema acasă, mai exact?
- Păi am nasul înfundat și nu pot să respir și nu pot să adorm.

Bravo! Ia de aici spray cu xilometazolină și dormi liniștită. Pa pa, ieșirea e pe acolo.

Tanti nr.2, pe la vreo 40 de ani se prezintă în urgență duminică seara pe la ora 23 cu stare generală de indispoziție. Pe tanti o mușcase un pic de mână pisica ei de acasă și acum cică se simțea ciudat. Și s-a tot gândit la tot felul de tâmpenii, că ea știe că pisicile pot să transmită tot felul de boli. Iar ultimul vaccin anti-tetanos l-a făcut în urmă cu mai bine de 10 ani. Eu mă gândesc, bă, s-o fi infectat naibii locul unde a fost mușcătura, o trimit la chirurgia mâinii și scap de ea. Nici vorbă. Tanti avea o zgârietură superficială pe palma stângă, fără semne inflamatorii, mai exact, nu avea nici pe dracu. Zgârietura respectivă arăta mai inofensiv decât o julitură pe genunchiul unui copil de cinci ani. Analizele de rutină au fost bineînțeles normale și am trimis-o învârtindu-se împreună cu bărbățelul înapoi acasă.
       Mi-am pus două întrebări în sinea mea. De ce naiba și-a mai luat persoana respectivă o pisică în casă dacă se teme că îi transmite vreo boală?! De ce soțiorul ăla nu a fost în stare s-o scuture un pic pe nevastă-sa și s-o calmeze ca să nu mă mai distragă pe mine noaptea de la oameni cu adevărat bolnavi?

Lumea degenerează...

Comentarii

  1. La mine conduce in top o tanti de-asta care, pe la 4 dimineata, suna de pe sectie ca o doare rau de tot piciorul, na, imediat sa clarificam daca e sau nu tromboza, sarim pe ea cu toata bateria de analize si sonografie, plus examen clinic... cand nu gasim nimic, o iau eu putin la intrebari, ca mi se cam verde femeia pentru asa niste dureri atroce... si ce sa vezi: tanti facuse de dimineata niste jogging (mda, prin parcul spitalului!!!) si avea... febra musculara!

    Distractie maxima in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. sa povestesc si eu:
    nenea 1: cam la 50 ani, ramolit rau... se prezinta in urgenta cam la fiecare 2 saptamani, intre orele 2-3 noaptea, de fiecare data beat bine (alcoolemie peste 3) cu.. ameteli (eternul "schwindel"), +/- dureri de cap, dureri de genunchi. nu vine isngur in spital, ci adus de notarzt sau rtw. nu stie sa scrie, nici sa citeasca. de fiecare data se jura ca el nu bea alcool, ca are epilepsie. Cand ii spun ca are ameteli pentru ca e beat, zice ca nu se poate, ca el nu bea alcool. Ultima data l-am amenintat ca ii anunt pe aia de la primarie ca are nevoie de Betreuer, ca sa-i ia banii si sa nu mai aiba cu ce sa-si cumpere alcoolice. Sa vedem daca tine.
    nene2: cam la 50 ani, beat crita, vine in urgenta la 3 noaptea. Ca are probleme cu alcoolul si vrea sa inceapa dezalcoolizare la noi, in momentul respectiv. Si incerc eu sa zic ceva, la care sare artagos: "Scheiss Kanacken!!" "peste tot numai kanacken, ich bin deutscher Schlosser, ich habe kein Geld, und du? du kriegt hier 1000 Mark (!!)"
    Imi tremurau genunchii de frica.... mi-era sa nu dea ala cu sticla de votca in noi, eu si o asistenta, mai speriata ... ma apuc sa sun la politie... devine si mai agresiv. asa ca o iau pe asistenta de mana, ii zic, hai afara sa fumam o tigara, si ii zicem lu´nenea ca mergem la tigara, vrea si el? A vrut, a iesit afara, noi ne.am intors ca ne uitaseram tigarile... si l-am inchis pe dinafara... am sunat politia, l-au luat la zdup... buna ideea cu tigarile, nefumatoare amandoua...
    nenea 3: la ora 23, intr-o vineri, ca il mananca-n fund, nu avem sa-i dam si lui ceva? ca l-a mai mancat asa, si avea viermi. nu i-am dat nimic, nici macar un sut...
    tanti 1: vine la ora 2-3 noaptea, su sotul, ea, asistenta medicala de profesie. Genul tipic de nemtoaica peste 40 ani, mai mult barbat decat femeie. Ca are dureri de inima. si cum chiar asa parea, iouuuu, internare. La care, amandoi, ceeee? ce internare? pentru atta lucru?
    IO, zic, hai sa explicam, ca poate totusi sa fie angina pectoris, etc etc. "pfff", " dureri d-astea am de 2-3 ani, si ma duc prin IKEA si imi trece. Dar acum e inchis la Ikea, deci am venit in spital !". A plecat dupa ce a semnat ....
    tanti 2, 3, 4, ->n: vin noaptea in urgenta, cu diverse simptome, de 2-3 saptamani. nu au chef sa stea in sala de asteptare la medicul de familie. Daca vrei sa-i internezi, se panicheaza ca de ce, e asa grav?!?! ca nu poate meidcul de familie sa faca explorari in continuare? daca ii trimiti acasa, intrebari peste intrebari, ca esti sigur(a) ca nu e ceva grav? daca totusi apar complicatii, apoi cum se ajunge la asa ceva, ce se poate face. dupa ce tii o pledoarie de medicina pentru tonti ... tot nu sunt multumiti cu explicatiile si indicatiile pe care le primesc. Vor sa stie de unde vine hipertensiunea arteriala, ce inseamna ischemia cardiaca, cum se manifesta tromboembolismul pulmonar... oameni odihniti, se plicctisesc acasa la greu... spitalul e ceva exotic pentru ei... cu fitze, aere, de rasa superioara si oameni bogati...

    dupa aprox 400 de garzi a cate 24 ore imi inchipui cum i-as scoate in suturi afara din spital.... e singura consolare.

    Iulia C

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde mai pui ca aici trebuie sa te porti cu manusi cu ele.
    In Romania, cred ca le-.ar fi zburatacit rapid pe ambele, daca deranjau pe cine nu trebuia in garda. Vii cu zgarietura de mata la urgenta? Pleci cu depresie dupa anamneza :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații