Cum își taie Germania singură craca de sub picioare

       Astăzi vreau să scriu despre un aspect care nu are legătură cu medicina, dar care are un impact deosebit la nivelul societății germane.

       Dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 cred că nu mai este necunoscut nimănui, dar nu despre cauzele acestui dezastru doresc să scriu, ci despre aberanta și inexplicabila decizie a Germaniei de a renunța în decurs de 10-12 ani la energia nucleară.

       A curs foarte multă cerneală și s-a comentat ore în șir în Germania despre prețul mare și cu tendință de creștere al curentului electric. Totul a început tocmai cu decizia de a abandona producția de energie din surse nucleare. Acest lucru mă irită la culme câteodată, mai ales că nemții au o reputație strălucită, aș putea spune, pentru pragmatism și gândire la rece a lucrurilor.

       Nemților le place să creadă că ei sunt la vârful inovației și investițiilor în tehnologii curate și energii regenerabile. Sursele regenerabile de energie sunt o idee foarte bună, mai ales pentru ecologiști, dar ele deocamdată nu prezintă suficientă siguranță pentru ca un sistem energetic național să se bazeze pe ele. Ce te faci când nu bate vântul și eolienele de milioane de euro pur și simplu stau? Ce te faci când e înnorat și panourile solare generează doar o fracțiune din capacitatea lor la iluminare completă? Ce spui când cineva îți atrage atenția că centralele cu biogaz de fapt nu sunt cu mult mai verzi decât termocentralele pe cărbuni? Ce faci când ai secetă și hidrocentralele stau? (vezi România anului 2012, când Porțile de Fier I și II au oprit producția din cauza debitului extrem de scăzut al Dunării)

       Răspunsul la toate aceste întrebări și dileme sunt centralele nucleare, respectiv termocentralele convenționale (dar care din motive de poluare nu mai sunt agreate). Câtă vreme se poate evita o contaminare accidentală a mediului, acestea sunt cea mai bună soluție pentru stabilitatea sistemului energetic. Soluția provizorie de a depozita deșeurile în gropi adânci subterane din beton și-a dovedit până acum utilitatea, dar rămâne cea mai controversată temă în capitolul centralelor nucleare.

       Dezastrul de la Fukushima s-a produs din mai multe cauze: prima și cea mai importantă a fost că reactoarele trebuiau închise cu vreo 2-3 ani înainte de cutremur și tsunami, întrucât ajunseseră la sfârșitul vieții de exploatare. Tehnologia învechită (reactoarele de la Cernavodă sunt mult mai avansate tehnologic), înălțimea insuficientă a digului de protecție (în ciuda izvoarelor istorice care menționau valuri seismice chiar mai înalte decât cel din 2011) au fost apoi doar factori agravanți ai dezastrului.

      În Germania însă, toată această poveste a produs efecte neașteptate și, zic eu, greșite (altfel nu mai scriam acest lucru pe blog). Astfel, doar pe baza unor lozinci, centrale nucleare spre sfârșitul perioadei de exploatare au început să fie închise, iar tot mai mulți bani au fost direcționați către energiile așa-zise regenerabile, dar nu prea fiabile. În tot acest timp, când în perioadele de consum intens de energie sistemul german se apropie de limite, Germania importă energie electrică în principal din Franța.

Energie care este produsă în centrale nucleare.

Comentarii

  1. Stocarea energiei provenite din surse ecologice cred ca-i cea mai mare problema acum. Dar sunt sigur ca au ceva proiecte germanii.

    RăspundețiȘtergere
  2. da asta e o mare prostie
    dar cred ca eu una din putinele erori care le-au scapat germanilor.
    Este o eroare foarte mare, dar daca stam sa ne gandim ca ei de fapt au avut o gandire exceptionala cu energia regenerabila, dar pacat ca au consumul prea mare si nu le-a iesit incercarea

    RăspundețiȘtergere
  3. E vorba pur si simplu de facut bani, nici mai mult, nici mai putin. Populatia plateste, ca nu are incotro, iar o mana de oameni se imbogatesc. Energia produsa de centrale nucleare e mult prea ieftina. S-a creat lobby pentru alt fel de energie, s-a creat si sustinut o panica sora cu isteria in urma incidentului de la Fukushima, Partidul Verzilor a dat din gura absurd cu orice ocazie ivita sau creata de ei si de lobby-isti. Tot restul Europei construieste centrale nucleare, Germania le inchide. Noile parcuri eoliene sunt subventionate de populatie, nu de firmele care isi vor umple buzunarele pe urma. E o mare porcarie, ambalata in "verde", ca sa dea bine, ca e in trend.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur o sa gaseasca o sulutie buna pentru rezolvarea acestor probleme.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații