Despre ciroză

       Astăzi cu toată seriozitatea despre alcool. Și nu numai orice fel de alcool, ci acela consumat în cantități industriale.

       Am avut în ultima săptămână o agregare nefericită de femei tinere și groaznic de bolnave din cauza alcoolului. Iar odată cu ele sunt bolnave și familiile lor. Două dintre ele s-au dus deja, o a treia nu mai are mult.

       Să faci ciroză la 40 de ani nu e un lucru frumos. Ficatul este ca un filtru pentru tot sângele care vine de la stomac, intestine și splină. În ciroză filtrul este în mare parte înfundat și nici nu mai funcționează cum trebuie. De aici încolo, legile banale ale fizicii încep să-și facă de cap cu corpul uman.


       Să mori de ciroză, indiferent de vârstă, este un lucru chinuitor și teribil. Ai cam trei variante în acest caz. Prima e să-ți plesnească varicele esofagiene și ultimul lucru pe care îl vezi pe acest pământ e balta de sânge pe care tocmai ai vomitat-o. Mortalitate 50-80% în ultimul stadiu de ciroză. A doua e să faci ascită (se umple burta de apă) și edeme, intri în sindrom hepatorenal și mori chinuindu-te după aer în insuficiență multiplă de organ. Mortalitate 90-100% indiferent de stadiu. A treia, și poate cea mai de dorit, ar fi să faci encefalopatie hepatică și să adormi pur și simplu cu creierul sufocat de toxinele care în mod normal rezultă din metabolismul nostru. Cele trei variante nu sunt exclusive. Adică poți face hemoragie variceală din cauza căreia pe fond de șoc hemoragic intri în insuficiență renală. Dacă nu ai murit până acum, bacteriile din intestin își vor face de cap cu masa mare de sânge (adică proteine) formând toxine care te trimit direct în encefalopatie hepatică. Fain, nu?

       Luați aminte data viitoare când vă arde de o beție.

Comentarii

  1. Am retrait moartea mamei mele... Varice esofagiene care au pleznit si nu a existat aparatura de pus benzi pe ele in spitalul de oras mic... Si am stat si ne-am uitat cum se stinge... Tin sa zic ca a avut ciroza de la hepatia C obtinuta dintr-o transfuzie de singe contaminat, n-a baut in viata ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău pentru amintirile neplăcute. Nu am pomenit de infecțiile virale pentru că ele nu sunt o alegere. Alcoolul însă este.

      Ștergere
  2. nu faci ciroza de la o betie DOMNU. Ciroza faci de la alcoolism cronic si de la infectii virale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu asta, "dom profesor". Nu am insinuat nicio clipă că faci ciroză de la o singură beție. Ultimul rând se vrea mai degrabă un îndemn la moderație. Articolul se adresează în special femeilor, care au în medie o toleranță la alcool de două ori mai scăzută decât a bărbaților.

      Ștergere
    2. Din pacate domnule Mariusz prezentarea dumneavoastra este cruda dar adevarata si chiar asta vroiam sa aflu. Cochetez si eu cu aceasta boala pe mai multe surse si era exact raspunsul pe care il doream . Respect si toate cele bune !

      Ștergere
  3. Din ce ati scris se intelege ca sindromul hepatorenal e consecinta directa a ascitei si edemelor, plus ca din cate stiu poti foarte bine sa ai (si probabil ca asta e si regula) ascita si edeme si in cazul in care mori de encefalopatie sau de ruptura varicelor ,, nu se intelege foarte clar ,, si in afare de asta un alcoolic nu poate fi speriat sa nu mai bea cu ideea ca va muri , pbb ca asta isi si doreste ,,,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai s-o luăm altfel. Nu am văzut niciodată un cirotic cu sindrom hepatorenal care să nu fi avut și ascită și edeme. Pe de altă parte, ascita și edemele sunt ceva ce ține de peisajul general al cirozei de stadiu Child B și C.

      Ideea generală pe care voiam s-o transmit e că să mori de ciroză nu e o experiență prea plăcută.

      Ștergere
  4. Acum 6 ani mama a facut icter si asa s-a descoperit ciroza hepatica. A continuat sa bea pe ascuns si fara sa recunoasca ca o face. In fiecare an facea un episod de encefalopatie.
    Acum e in coma, 59 ani, a stat 6 ore in operatie pentru un hematom f mare la cap, ciroza s-a agravat, un plaman afectat, rinichii afectati si trombocite sub 60, deci varianta 2.
    Astea sunt consecintele consumului de alcool!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații