Sedative

       Lucrând pe interne și având deseori de a face cu oameni mai tineri, dar și mai în vârstă, încep să descopăr cu ochii cât cepele și mintea ca buretele o nouă clasă de medicamente. Pentru că nu toți pacienții sunt cu toate țiglele pe casă și cu toți biscuiții pe masă, mai ai nevoie din când în când și de altceva decât de arsenalul de rutină (betablocante, IEC-uri, sartani, diuretice, IPP-uri, digitalice, BCC-uri, antianginoase, anticoagulante, analgezice opioide sau nu, antiinflamatoare steroidiene sau nu, antibiotice și, nu în ultimul rând, soluție Ringer sau NaCl 0.9%, ba chiar și placebo).

       De dragul simplității voi reuni următoarele medicamente sub denumirea generică de sedative, deși provin din clase diferite.

1. Prometazină
       La origine neuroleptic, dacă nu mă înșel, a fost deturnată și este în prezent utilizată pentru calmarea stărilor de nervozitate, agitație și anxietate moderată spre intensă. Dacă vreun pacient nu înțelege de vorbă bună să se calmeze că altfel nu îi scade tensiunea sau se va simți mai bine, câteva picături din acest sirop controlează deseori cu succes situația. Pentru situații hard-core avem fiole cu administrare intravenoasă.

2. Haloperidol
       Alt neuroleptic, folosit cu succes în cazuri de agitație extremă. Poate fi administrat și intramuscular, ceea ce e foarte util când pacientul se zbate țintuit fiind de 5 persoane și încă nu e suficient pentru a domina problema. Pentru o noapte liniștită se poate administra o a doua fiolă intravenos, după ce doza dată intramuscular și-a făcut efectul. De obicei e și Poliția prin preajmă.
       O altă utilizare excelentă a haloperidolului o găsim în prurit (pe românește mâncărimi în fund și nu numai).

3. Diazepam și toate celelalte ce se termină în -PAM!
       Ai alergie la haloperidol? Diazepam scrie pe tine! Benzodiazepină cu spectru larg de acțiune, de la crize epileptice, sevraj alcoolic, tulburări de somn până la bătrânei demenți pe care noaptea îi caută moa... ăăă... asistenta prin salon, dar ei se plimbă pe holurile spitalului ca la grădina patologică.

4. Clometiazol
       Până nu am ajuns în Germania habar nu aveam de această substanță. O dăm în sevraj alcoolic. Când cetățeanul turmentat vrea din nou alcool, noi îi zicem „Ia din asta, că-i efectul mai fain!” Urmează o perioadă de liniște de circa 2-4 ore. Și de somn.

5. Propofol
       Un sedativ/anestezic numai cu administrare intravenoasă, i se mai spune lăptic sau visul umed al lui Michael Jackson (nu vă gândiți la prostii). El îl folosea ca să adoarmă și să se trezească din nou după 15 minute, noi îl dăm ca sedativ în endoscopie pentru ca bieții oameni să nu rămână traumatizați după ce au fost la violat pe sus și pe jos cu mamba neagră (endoscop în argoul medical). Lăpticul produce depresie cardiovasculară și respiratorie, așa că e musai ca pacientul să fie conectat la un monitor. Altfel pățim ca nenea Conrad Murray cu Michael Jackson (vezi aici).

6. Midazolam
       Tot o benzodiazepină, dar cu durată scurtă de acțiune, este foarte populară tot în sedarea în endoscopie. Un efect foarte fain, dar care nu apare întotdeauna, este amnezia retrogradă ce ține cam 3-4 ore. Scuza ideală când te întorci în zori acasă la soție plin de urme de ruj străin.

7. Fenobarbital
       Numai dacă ai terminat facultatea pe la 1900 toamna.


Dacă nu v-am sedat până acum, aici se termină postarea.


PS1: Acest text NU se vrea o lucrare științifică despre sedative și trebuie tratat ca atare

PS2:

Comentarii

  1. Superb:MULTUMESC!!!
    Aveam nevoie de asta!Si de text-compunerea fvs. si de filmulet!

    RăspundețiȘtergere
  2. Inteleg ca la endoscopie ii adormiti de tot , nu-si amintesc nimic
    Din cate stiu in spitalele romanesti se face doar o...usoara anestezie locala (laringiana) care ar trebui teoretic sa inhibe nitel activarea centrului vomei. Sau poate am mai evoluat si p-aici si nu stiu eu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la noi investigațiile endoscopice se fac întotdeauna sub sedare. Din proprie experiență zic că anestezia locală faringiană nu are niciun efect în ceea ce privește reflexul de vomă.

      Ștergere
    2. Stiu ca nu are...Dar na, pacientii nu stiu.
      Doar simt

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații