Sănătatea e bolnavă. De corupție

       Am observat că în ultima vreme se tot propun legi care să îmbunătățească serviciile medicale din România, se semnează petiții pentru creșterea salariilor rezidenților și așa mai departe. E cu siguranță un început, dar nicăieri nu se suflă un cuvânt despre adevărata sursă a problemelor din sistemul medical românesc. Corupția.

       Creșterea salariilor medicilor rezidenți cu siguranță trebuie făcută, însă acest lucru trebuie să fie dublat de eficientizarea cheltuirii banilor din sistemul de sănătate. Paralel trebuie îmbunătățite condițiile de muncă, trebuie desființate nepotismele și favoritismele și introdusă o politică a meritocrației. Solitară, măsura creșterii salariilor nu va fi suficientă pentru a atinge dezideratul cel mai urgent al unui sistem în agonie: emigrația masivă a medicilor.

       Arestarea unui specialist în chirurgie pediatrică în București acum câteva luni cu 1000 de euro în buzunar nu înseamnă luptă împotriva corupției din sistem. Nu asta este marea corupție. Creșterea salariilor rezidenților nu va duce la scăderea corupției. Problema apare la atribuirea contractelor de aprovizionare din sistemul de sănătate. La o șpagă grasă dată de o companie farmaceutică pentru introducerea unui medicament original scump pe lista medicamentelor compensate în dauna unor generice. La achiziționarea la suprapreț a consumabilelor de spital.

       Nu vom avea prea curând servicii medicale la nivelul celor din Germania. De ce?  E foarte simplu. În Germania asigurarea de sănătate reprezintă 15.5% dintr-un salariu mediu pe economie de circa 2600 de euro brut. În România contribuția la sistemul național de sănătate se ridică la 10.7% dintr-un salariu mediu pe economie de circa 500 de euro brut. Prin urmare, România pur și simplu nu are forța economică la momentul actual pentru a susține un sistem de sănătate performant. Dar există suficient spațiu de manevră și optimizare în domeniul achizițiilor din sănătate și eficientizarea cheltuirii banilor destinați sistemului. Aici trebuie să intre DNA-ul pe fir și să facă ordine. Cu arestarea unui medic cu 1000 de euro în buzunar nu se face primăvară, exact cum băgarea lui Adrian Năstase în pușcărie nu a însemnat începutul unei noi ere în democrația noastră de carton și nici nu a marcat depolitizarea justiției la noi în țară.

Comentarii

  1. Pentru impunerea meritocratiei si limitarea coruptiei, se face un pas important. Conform noului proiect posturile de medic specialist se vor ocupa in urma unui examen national, similar celui de rezidentiat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații