C1 pentru Approbation: realitate

       După cum postam în noiembrie 2012 aici, C1 pentru Approbation a devenit realitate. De la 1 ianuarie landul Hessen a introdus obligativitatea nivelului C1 de limba germană pentru medicii străini pentru obținerea permisului de muncă. Deocamdată se pare că măsura este singulară printre landurile germane, dar ecourile din sistem sunt pozitive și alte landuri se pregătesc s-o introducă.

       De asemenea, pe unde nivelul B2 a rămas încă în vigoare, se solicită mai nou absolvirea unui curs de germană medicală (Saxonia Inferioară de exemplu). Totodată diplomele de limbă obținute pe la instituții obscure și nerecunoscute nu mai sunt tolerate. În prezent se mai recunosc doar diplome de limbă obținute la institutele culturale germane, austriece și elvețiene, precum și diplome acreditate TELC (mai multe informații aici). În legătură cu Renania de Nord - Westfalia amintesc că deja de mai multă vreme se dau teste separate de limbă pentru obținerea Approbation-ului.

Așa că... viel Spaß beim Lernen!

Comentarii

  1. da, cererea e mai mare decat oferta :)

    pe de alta parte inca se mai practica certificate de limba platite inclusiv Goethe!! deci pasul urmator va fi C3 :)
    viva germanismu' si balcanismu'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cursuri telc B2/C1 si exeamen se tin la Oradea.

      Ștergere
  2. Ar fi o eroare de semnalat : Examenul de limba este neceasar pentru obtinerea dreptului de libera practica ca si medic (( Approbation)-pt straini) - pt ca si germanii au nevoie de Approbation si nu a permisului de munca - pt ca de la 1 Ianuarie 2012 romanii care au absolvit o facultate nu mai au nevoie de permis de munca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Permis de muncă în acel context se referă tot la Approbation. Scrie mare în titlu.
      În interesul corectitudinii, doar absolvenții de facultate care lucrau în domeniul de calificare nu aveau nevoie de permisul propriu-zis de muncă. Asta însă s-a scos de tot de la 1 ianuarie (vezi isteria din UK).

      Ștergere
    2. Mariusz,spune-mi te rog ce sti despre,,isteria din UK,,vis-a-vis de Approbation.Astept vesti.Multumesc.

      Ștergere
    3. În Germania nu prea e isterie (deși o noapte de gardă te poate convinge de altceva). S-a scris un pic în ziare că se scot restricțiile și cam atât. Eu nu m-am simțit tratat altfel.

      Ștergere
  3. Da, este spre binele nostru, sunt convinsa. Poate ca din experienta lor cu straini, un nivel B2 nu le asigura un mediu confortabil social si profesional, asa ca s-au gandit sa ne ajute, impunand un standard. Multumesc ptr update, Mariusz!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariusz : Care e gradul de dificultate al examenului de germana medicala ? Eu am o carte Deutsch für Ärztinnen und Ärzte din care invat.Ar fi indicat sa particip si la cursuri? Cred ca daca asimilez cunostiintele din cartea respectiva ar fi de ajuns.

    Multumim de update!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La această întrebare nu pot răspunde (am obținut Approbation în Saxonia Inferioară și nu am dat niciun test). Forumul IMED poate fi de mai mult folos aici. http://www.imed.ro/forum/viewforum.php?f=44

      Ștergere
  5. Chiar acum am dat Telc-ul c1 si nu este usoara. Trebuie sa-l mai dau o data pentru ca nu am reusit sa termin totul in gimp. Deci nu-I fain...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! As vrea si eu sa dau Telc, stii cumva daca pot gasi undeva carti de pregatire pu telc mai ieftine decat pe site-ul lor oficial(ca tot pachetul m-ar costa cam 130 euro...)

      Ștergere
    2. Sincer să fiu, dacă ajungi în Germania după ce ți-ai luat Telc, poți să dai și cei 130 de euro. Banii îi recuperezi la primul salariu.

      Ștergere
  6. Freiburg Academy Patientencommunicationstest este mult mai usor decat TELC Medizin. In final am luat C1 :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații