10 subiecte de discuție

       De când am devenit medic, cam aceleași subiecte de discuție se învârt în cerc atunci când cunosc o persoană nouă.

1. Ce specialitate ai? De ce ai ales asta și nu altceva?
Întrebarea asta mi-a fost pusă de atâtea ori și m-am plictisit în asemenea hal să dau mereu același răspuns, că numai de dragul diversității am început să mai inventez din când în când alte răspunsuri.

2. Am o durere în zona X.
„Ai fost la medic? Nu. Du-te! Păi de aia te întreb pe tine!” După care personajul primește de la mine niște posibile variante urmând a le căuta pe toate pe google fără a mai ajunge la medic.

3. Când ești de gardă să vin la consult/analize/ecografie etc?
Dar știi că garda este acolo doar pentru urgențe... nu?

4. Copilul/cunoscutul/tatăl meu are o durere în zona Y.
L-ai dus la medic? Păi nu. De ce? Mă gândeam că te întreb pe tine. Un diagnostic la distanță pune ori un telepat, ori un șarlatan. Eu nu sunt nici una, nici alta.

5. Cunosc pe cineva care a fumat toată viața și nu a făcut cancer.
Persoana respectivă merită o medalie! Dar hai mai întâi s-o căutăm de BPOC și ateroscleroză.

6. Cunosc pe cineva care a scăpat de cancer mâncând urzici și bând pipi de balenă.
A fost cancer „pe bune” sau numai „un pic”? Sau totul s-a întâmplat acum 40 de ani și nu se mai poate verifica nimic? Nu răspândi zvonul că iar se apucă japonezii de vânat balene!

7. Așa-i că toate virusurile astea noi și ucigătoare sunt produse prin nu știu ce laboratoare secrete?
Am față de agent secret ca să cunosc răspunsul la o asemenea întrebare? Mai în glumă, mai în serios, răspunsul este de obicei unul extrem de simplu: invazia habitatelor naturale ale anumitor animale purtătoare de către oameni (nu uitați că populația lumii s-a dublat în ultimii 40-50 de ani) a favorizat apariția și transmisia unora dintre cele mai celebre virusuri ale ultimilor 50 de ani (printre care HIV și Ebola). Dar o explicație bombastică pe model conspiraționist este întotdeauna mai credibilă.

8. De fapt există tratamente curative pentru SIDA și cancer, dar sunt ținute la secret din cauza unei conspirații a companiilor farmaceutice.
Mă apucă strechea și îmi vine să scot foarfeci și bisturie și ace și siringi când aud chestia asta ridicolă. Bolnavii de SIDA, dar mai ales de cancer, produc costuri enorme pentru societate, nu numai pentru casele de asigurări. Pentru companiile farmaceutice ar fi mult mai rentabil să dea drumul unor medicamente revoluționare vindecătoare de SIDA sau cancer pe piață la prețuri mari (care să contrabalanseze veniturile mai mici dar constante cauzate de tratamentele bolnavilor cronici) decât să stea pe o mină de aur și să n-o exploateze. Exemplu recent: firma americană Gilead a pus pe piață în SUA medicamentul Sofosbuvir care costă 700 de euro per pastilă, dar vindecă în proporție de 90-95% bolnavii infectați cu virusul hepatitei C cu o pastilă pe zi timp de 12 săptămâni (tratamentul standard de până acum dura până la doi ani și avea șanse de vindecare 45-80%). Numai în România ar face miliarde.
Pe lângă asta, doar prin existența unui tratament curativ, bolile nu dispar din populație. Eradicarea definitivă a unei boli se face prin PREVENIREA îmbolnăvirii! Imaginați-vă crearea unui vaccin contra cancerului, care să fie administrat unor populații întregi. Aici se fac banii, dragii mei, nu așteptând următorul lot de amărâți pentru a mai vinde niște chimioterapie!

9. Eu mă tratez numai homeopatic.
Îți meriți soarta.

10. Nu ai niște sfaturi bune de slăbit?
Ia nu mai mânca atât de mult. Nimeni nu se îngrașă cu aer!

Comentarii

  1. Corect, corect! Mai ales aia cu "nu mai manca atat" mi-a mers la inima. Si teoria conspiratiei demontata. Si... Pana la urma ai intalnit si-n Getmania specia bio-homeopata, "eu nu vreau chestii chimice"? Upgrade la asta e dieta dupa zodie si cititul aurei astrale (sau se practica numai prin padurile unde lucram eu) :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt și în Germania destui. Și sunt proști, pentru că majoritatea au cel puțin un medic pe o rază de 5 km în jurul locuinței și cu toate acestea preferă să meargă la vraci sau la homeopat.
      În România, unde există zone în care pe o rază de 50 de km nu găsești medic, mai înțeleg că unii oameni cu educație precară și mijloace limitate se tratează pe unde apucă.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații