Reguli noi și stricte pentru Approbation pentru străini

       După ani de permisivitate, s-ar părea că nemții s-au decis să fie mai selectivi cu candidații străini pentru Approbation. Mai exact, Gesundheitsministerkonferenz (GMK, Conferința Miniștrilor Sănătății din toate landurile Germaniei) s-a întrunit la sfârșitul lui iunie la Hamburg și a elaborat o directivă ce urmează a fi introdusă de toate landurile până la sfârșitul lui 2014. Cel puțin în teorie.

       Această directivă își propune să uniformizeze cerințele de limbă pentru Approbation la nivel federal, pentru că la momentul actual se aplică deviza „câte bordeie, atâtea obiceiuri”, cu mențiunea cerinței minime de B2.

       Concret, directiva aceasta stipulează ca eventualii candidați să fie la nivel B2 pentru cunoștințe generale de limbă germană și totuși să posede cunoștințe de nivel C1 pentru germana medicală. Se dă și o recomandare de testare a germanei medicale. Astfel, testele vor avea trei probe. Prima probă va consta într-o discuție medic-pacient (20 min.), a doua probă va consta în elaborarea unei scrisori medicale (20 min.), iar în ultima probă candidații vor trebui să poarte o discuție medicală cu un coleg de breaslă (alte 20 min.). Testarea cunoștințelor medicale în cadrul acestei examinări este explicit interzisă, singurul rol fiind acela de a aprecia competența în comunicare și vocabularul medical.

       Din ce am putut înțelege din textul publicat, GMK nu specifică cine se va ocupa de aceste examinări (oficiile de Approbation sau institute de limbi străine), așa că în continuare va trebui să vă interesați exact care sunt obiceiurile în landul în care vreți să vă mutați.

Textul directivei îl găsiți aici: https://www.gmkonline.de/documents/TOP73BerichtP_Oeffentl_Bereich.pdf

Numai bine și spor la învățat germană!

Comentarii

  1. Multumim mult pentru informatii. Ne-am ars cum s-ar zice :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,doresc sa dau si eu anul acesta Fachsprachprufung si caut peste tot o programa. stiti cumva daca exista asa ceva? am gasit deja materialele de la telc, dar ma intrebam daca nu exista chiar o programa explicita. Multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din câte știu, nu există o programă anume. Ei urmăresc să vadă dacă vorbești germană suficient de bine cât să te descurci în rutina zilnică din spital/cabinet.

      Ștergere
    2. Buna! Eu am dat examenul anul trecut in iarna, in RLP. Am materiale pentru stoma, din care m-am pregatit.

      Ștergere
    3. Buna! Poti sa-mi scrii pe e-mail, te rog? As vrea sa te intreb cateva lucruri. Multumesc! mariaghenea@gmail.com

      Ștergere
    4. Buna! Ai dat testul? Ce materiale ai? Ma poti ajuta si pe mine? Sunt tot la stoma. Multumesc!
      Tu.larisa@yahoo.com

      Ștergere
  3. Am citit cu mult interes articolul , eu deja am sustinut examenul pentru obtinerea aprobarii dar nu l-am promovat. In cazul meu , testarea s-a bazat pe cunostiintele medicale, nu cunostiintele limbii germane. Au fost aspecte care au fost interpretate dupa dorinta examonatorilor. A fost foarte nedrept. Pot face ceva in privinta asta?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații