Cum te instalezi ca medic în Germania - 02 - Contul bancar

       Următorul pas important este deschiderea contului bancar. Pentru asta recomand următoarea pagină de comparație a celor mai bune „Girokonto” (cont de salariu) de unde vă puteți alege varianta cea mai comodă și mai accesibilă.

       Majoritatea băncilor cu filiale taxează circa 3-4 euro pe lună pentru administrarea contului. Există și variante în care nu plătiți nimic, dar în aceste cazuri aveți acces la cont numai prin online banking sau prin telefon. Pe piața germană sunt foarte multe „Direktbank”, adică bănci care nu au filiale, cu costuri infime sau absente de administrare a contului bancar. De exemplu nu se plătesc nici comisioane de administrare, nici comisioane de retragere la bancomat, nici comisioane pentru operatiuni online sau la telefon, unele oferă chiar carduri Visa gratuit. Dacă toate aceste avantaje sunt suficient pentru a suplini dezavantajul de a nu avea o filială la primul colț de stradă, trebuie să decidă fiecare pentru sine însuși.

       Recomandarea mea este să vă alegeți o bancă unde primiți card de debit Visa (se poate folosi pe internet și internațional), pentru că majoritatea băncilor oferă doar un card Maestro cu care de obicei se poate plăti numai la magazin, iar pe internet și internațional nu puteți face (mai) nimic cu el. Cu numărul de cont mergeți la departamentul de personal de la clinică.

       În încheiere voi mai scrie ceva despre sistemul Lastschrift. Acesta este un sistem de plată prin care împuterniciți o societate comercială sau autoritățile statului să vă retragă suma datorată direct din cont. Unele firme și chiar Oficiul de Finanțe lucrează câteodată numai cu această metodă. Retragerile din cont făcute de către terți prin această metodă pot fi contestate la bancă, dacă nu sunteți de acord cu ele. Împuternicirea se poate retrage oricând și fără precizarea vreunui motiv, însă poate atrage după sine rezilierea unilaterală a contractului.


Cum te instalezi ca medic în Germania
1.   Meldebescheinigung
2.   Contul bancar
3.   Colegiul medicilor, fondul de pensii al medicilor, scutirea din sistemul de stat
4.   Asigurarea de sănătate
5.   Finanțe 
6.   Fluturașul de salariu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații