Cum te instalezi ca medic în Germania - 04 - Asigurarea de sănătate

       Mai departe urmează asigurarea de sănătate. Pentru asta aveți nevoie și de data începerii serviciului și salariul brut aproximativ. Casa de asigurări va lua apoi legătura cu angajatorul și pe voi nu vă mai interesează nimic. Angajatorul plătește aproximativ 45% din contribuția voastră totală, iar restul va fi dedus automat la fiecare salariu și transferat la casa de sănătate. Confirmarea de la casa de sănătate o duceți la dep. de personal. La încheierea asigurării de sănătate sunteți automat incluși și în sistemul național de pensii.

       Există mai multe tipuri de asigurare de sănătate:
- asigurarea minimă legală (gesetzliche Krankenversicherung), la care contribuțiile se calculează în procente din salariul lunar brut, include un pachet extins de servicii, inclusiv urgențe dentare, momentan ca 15.5% (totalul contribuției angajatului și angajatorului)
  • sistemul funcționează în regim de coplată, 5 euro pentru medicamentele pe rețetă, indiferent de valoarea totală, 10 euro pe ziua de spitalizare, dar nu mai mult de 280 de euro pe an
  • primiți cu această ocazie un card european de asigurare de sănătate care este valabil pe tot teritoriul UE și pe care îl veți folosi inclusiv când veți merge la medicul de familie
- asigurarea privată (private Krankenversicherung), la care contribuția este fixă în funcție de riscul de sănătate calculat de casa de asigurări și de serviciile pe care și le dorește asiguratul în cazul unei probleme de sănătate (salon de 1 sau 2 paturi, tratament sub supravegherea medicului-șef); la această asigurare aveți acces de la un salariu anual brut de peste un anumit prag ce se calculează anual; peste acest prag o asigurare privată poate deveni mai ieftină decât cea minimă obligatorie
- asigurarea suplimentară (Krankenzusatzversicherung), se încheie suplimentar la cea obligatorie pentru a acoperi mai multe servicii cum ar fi implanturi dentare, lentile și rame de ochelari etc.

       Dacă sunteți necăsătoriți și sănătoși, nu aveți niciun fel de antecedente patologice, atunci asigurarea privată poate fi o variantă bună pentru voi. Dezavantajul asigurării private este că contribuțiile cresc inevitabil și invariabil odată cu vârsta și cu bolile ce mai apar, iar după 55 de ani nu mai puteți trece înapoi în sistemul asigurării legale. Iar la pensie, odată ce veniturile nu mai sunt ca în timpul activității profesionale, o contribuție de 800 de euro pe lună la asigurarea privată de sănătate poate fi dureroasă.

       În sistemul asigurării legale familia este asigurată prin contribuția unui membru, indiferent dacă ceilalți membri (soț/soție sau copii) nu realizează venituri. În sistemul privat fiecare membru al familiei trebuie asigurat separat. Trebuie să clarific aici, că dacă un partener este asigurat privat, iar celălalt în sistemul de bază, copiii pot fi acoperiți de asigurarea partenerului în sistemul de bază fără cheltuieli suplimentare.

       Pentru cei ce au depășit pragul de venit pentru a trece în sistemul privat, dar nu doresc acest lucru, există varianta de a rămâne voluntar în sistemul de bază (freiwillige Mitgliedschaft).


Cum te instalezi ca medic în Germania
1.   Meldebescheinigung
2.   Contul bancar
3.   Colegiul medicilor, fondul de pensii al medicilor, scutirea din sistemul de stat
4.   Asigurarea de sănătate
5.   Finanțe 
6.   Fluturașul de salariu

Comentarii

  1. Imi folosea enorm postarea ta acum o luna cand ma gândeam sa ma transfer in sistemul de asigurări private! Acum nu pot decât sa-ți confirm tot ceea ce ai scris!

    RăspundețiȘtergere
  2. pot sa completez? toate asigurarile de sanatate private sau nu au un asa zis supliment pt AOK este 0.9%...inca nu am aflat pt ce platesc suplimentul..angajatorul nu a putut sa imi raspunda la intrebare
    asigurarile private sunt dezavantajoase: toate cererile trebuie sa le faca asiguratul, sa astepte raspunsul , dureaza mai mult sa rezolvi orice, preungirile spitalizarilor se acorda mai putin , refuzul e mai des.
    personal nu le recomand

    RăspundețiȘtergere
  3. AOK are suplimentul de 0,9% pentru ca e casa de ultima optiune. Adica daca nu vrea nicio casa sa te asigure din diferite motive, ei sunt obligati sa te asigure, avand in vedere ca pe teritoriul lor asigurarea medicala este obligatorie....cel putin asa mi s-a explicat

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații