Informații Approbation pe landuri

        Prin iulie am promis o postare de mare ajutor pentru cei ce vor să obțină Approbation în Germania. După ce m-am chinuit ore în șir cu culegerea datelor și cu prezentarea lor cât de cât lizibil și digerabil, am ajuns la un tabel în format PDF care poate fi interpretat cât de cât ușor.

        Dar despre ce este vorba? Pai m-am apucat și am cules datele cu cerințele pentru Approbation de la toate cele 16 landuri germane. Tabelul este actual pentru iulie 2015.

        După cum veți vedea, cam fiecare land are alte reguli în ceea ce privește traducerea, legalizarea și apostilarea documentelor necesare. Așadar, verificați încă o dată informațiile pe site-urile respective înainte de a da actele la tradus, legalizat etc în România. Paginile respective le găsiți foarte ușor printr-o căutare Google după "Approbation oraș".

       Acolo unde au fost publicate am introdus și costurile în tabel. Veți vedea un rând cu costurile pentru Fachsprachentest și unul cu costurile pentru Approbation. Costurile pentru Approbation NU le includ și pe cele pentru Fachsprachentest.
Acolo unde nu am găsit anumite informații am introdus „nespecificat” în tabel.


Tabelul îl puteți găsi și descărca de la acest link.
Știu că tehnoredactarea este deficitară, de aia m-am făcut medic și nu designer.


       Acest document este pur informativ și nu pot exclude complet anumite erori. Decizia de a vă folosi de aceste informații vă aparține în totalitate și eu nu îmi asum răspunderea pentru orice fel de daune rezultate din folosirea acestor informații. Având în vedere că procesul de aplicație pentru Approbation este unul complex, este numai de datoria voastră și în interesul vostru direct să verificați complet informațiile pe paginile de internet ale autorităților competente.


Cum ajungi medic în Germania
1. Limba germană
2. Căutarea unui post - Condiții de interes
3. Căutarea unui post - Pe cont propriu sau prin firmă?
4. Căutarea unui post - Specialități, spitale, anunțuri
5. CV-ul și trimiterea candidaturii     (02.2015: adăugat link către Bewerbungsforum)
6. Interviul
7. Despre Approbation
8. Despre actele necesare
9. Despre actele necesare (continuare)
10. Despre actele necesare (continuare)
11. Alte informații
12. Update 2014: Reguli noi și stricte de limbă pentru Approbation pentru străini
13. Mic ghid de supraviețuire
14. Informații Approbation pe landuri (iulie 2015)

Aceste informații se adresează absolvenților din România și se referă strict la procesul de depunere a candidaturii. Nu veți găsi aici informații despre recunoașterea titlurilor academice sau informații particularizate pentru absolvenții din Rep. Moldova.

Comentarii

  1. buna ziua, te admir atat e tine cat si pe elena miscodan pt temeritatea voastra

    de aprox trei ani v-am descop.si va citesc blogurile...intotdeauna am fost uimit de generozitatea voastra, timpul e atat d pretios..
    ce parere ai dle dr. germania e o tara democratica cu un sistem de protectie sociala inteligibil?
    parerea mea e ca germania a ramas ariana si nu se va schimba .
    toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Germania este o țară civilizată (no surprise here) în care majoritatea lucrurilor sunt bine organizate, iar serviciile publice funcționează cu vreo 10 clase peste nivelul pe care îl cunoaștem din România.
      Sistemul de protecție socială este foarte simplu: plătești asigurări, beneficiezi de servicii. Tot ce trebuie să faci e să te miști un pic prin birocrație, ceea ce nu este deloc dificil, dacă stăpânești un pic germana. Asigurările de bază nici nu trebuie să le plătești singur, contribuțiile ți le trage angajatorul direct din salariu (la fel e și în România, dacă nu mă înșel, mai puțin partea cu beneficiatul de servicii publice). Chiar și dacă nu plătești asigurări, tot beneficiezi de servicii de bază. Ești șomer și nu ai bani nici cât să treci strada? Asigurarea de sănătate ți-o plătește Sozialamt în acest caz.

      Închei prin a discuta un pic arianismul la care te referi. Sincer să fiu, experiența mea de până acum nu suportă de aproape niciun fel această teză. Mai degrabă aș zice că nemții au prin cultura lor implementat un complex de superioritate. Acest lucru îi face să pară oarecum reci și dinstanți. Trebuie cumva să le intri în grații, iar acest lucru se poate dacă devii ca ei sau arăți că ești ca ei. Ca popor sunt muncitori și conștiincioși și au un simț foarte dezvoltat al responsabilității. Mai ales acum, după peste trei ani de când sunt aici, am un respect foarte mare pentru nemți și ceea ce au realizat. O țară în ruine, cu economia și infrastructura la pământ după 1945, a fost transformată în cea mai prosperă țară din Europa în nici 30 de ani. Au făcut din căcat bici, cum s-ar spune. Iar în 1990 au dat tuturor peste bot și s-au reunificat în ciuda opoziției Marii Britanii, a Franței și a URSS, dar cu suportul diplomatic al SUA.
      Germania este în continuare ariană? Din anumite puncte de vedere da. Dar nu cred că este mai ariană decât alte națiuni de prin Europa care se uită de sus la est-europeni.

      Ștergere
    2. M-am concentrat atât de mult să dau un răspuns elaborat, că am uitat de maniere. Mulțumesc pentru aprecieri, astfel de cuvinte mă motivează să scriu mai departe pe blog, chiar dacă câteodată numai din an în paște.

      Ștergere
  2. imi mentin parerea care e la antipozi :)
    e loc toti..totusi

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna..Esti informat si despre medicii rezidenti din moldova?e aceeasi situatie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog să citești ultimul paragraf din text, dedesubtul listei cu articole. Ce scrie oare acolo?

      Ștergere
  4. Buna! Ma poti ajuta te rog cu ceva informatii privind medicina de familie sau generala in Germania? Cum isi desfasoara un medic specialist activitatea? In cabinet medical individual( gen privat) sau in spitale, clinici? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Germania echivalentul se numește Facharzt für Allgemeinmedizin și acești specialiști își desfășoară activitatea ca medici de familie în cabinete private (Praxis). Pentru a începe serviciul în Praxis trebuie ori să găsești pe cineva să te ia ca angajat, ori cumperi un Praxis existent de la un medic care renunță la el sau iese la pensie. Nu poți să vii și să pornești un Praxis de capul tău. În primul rând, ai nevoie de ceea ce se numește KV-Zulassung, un fel de aprobare a uniunii caselor de sănătate cum că ai dreptul să decontezi servicii și care se dă doar în limita locurilor disponibile, în al doilea rând investiția inițială necesară pentru așa ceva este enormă, cam de la 100.000 de euro în sus, în funcție de mărimea cabinetului, aparatură etc.

      Ștergere
  5. Imi este de un mare ajutor acest blog. Eu fiind in anul intai la medicina, as vrea sa invat limba germana mai mult, ca sa plec in Germania pentru rezidentiat. Insa am o intrebare, eu sunt din Republica Moldova, si fac aici facultatea, am cetatenie UE, e posibil sa fiu angajata in Germania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Approbation se ia după locul unde ai terminat facultatea, nu după cetățenie.
      După cadrul legal actual ești eligibilă pentru Berufserlaubnis, urmând a da un examen de echivalare a studiilor pentru a putea obține Approbation. Ce va fi peste 6 ani când vei termina facultatea e pură speculație.

      Ștergere
  6. Am inteles ca nu mai e nevoie de certificat de conformitate pt cei care au inceput facultatea dupa 2007.Stiti ceva despre asta?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neclaritățile vă rog să le verificați pe site-ul oficiului responsabil sau să le trimiteți direct un email. Cunosc persoane care pe informații ”din auzite” au așteptat după Approbation 6 luni și mai mult.
      Fiecare land reglementează altfel documentele necesare, de aceea am și făcut tabelul respectiv.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații