La medic

       De curând am avut și eu de rezolvat niște mărunțișuri medicale. Și astfel m-am trezit de cealaltă parte a baricadei, oarecum neașteptat. Nici nu credeam că va fi o experiență atât de ciudată, chiar dacă, repet, au fost doar mărunțișuri.

       Am descris aici pe blog de mai multe ori cum în gărzi aveam deseori lista de așteptare plină, treabă cât pentru trei persoane, stres cât cuprinde. M-am amuzat de oamenii care veneau cu chestii nimicuri în urgență, căutând parcă mai mult un partener de conversație decât un leac pentru durerea lor de două săptămâni din zona X. Mi-am amintit cum i-am repezit pe mulți în timpul anamnezei, pentru că aveam de rezolvat simultan alte câteva probleme, deși de obicei încerc să fiu binevoitor.

       Și așa m-am trezit eu în fața celuilalt medic, fiind foarte conștient de chestiile care irită destul de mult, atunci când nu ai timp. Și cu toate astea tot m-am apucat aproape inconștient, vegetativ, să povestesc una-alta, cum de-am ajuns la el, chiar dacă el mă întrebase punctual despre problemă. Bineînțeles, m-a întrerupt și m-a repezit cu o constatare cât se poate de clară: „Dar tot nu mi-ați răspuns la întrebare!”

       M-am simțit cumva dat jos de pe un piedestal. Eu, de data asta ca pacient, mi-am luat-o metaforic peste bot că am vorbit prea mult și prea pe lângă subiect. Ca pacient mergi oarecum precondiționat la medic; ai auzit din diverse surse pe tot parcursul vieții cam cum ar trebui să fie la medic. El trebuie să îți asculte păsul, să te consulte și să-ți pună o etichetă în frunte.

       Și chiar după câțiva ani de experiență ca medic, în care îți formezi cu totul alte păreri și alte reflexe în relațiile interumane, în momentul în care ai devenit pacient, totul parcă se întoarce la origini. Toată educația și experiența medicală de până atunci se ascunde într-un sertăraș în fundul creierului și ai tendința să faci exact ceea ce face orice alt simplu muritor în fața unui medic: vrei să te deschizi și să povestești.

Comentarii

  1. buna ziua,
    am o rugaminte ati putea spune /scrie 2 -3 Motive pentru care nu ati ramas in Austria? sunt vorbitor de germana, nu ma integrez in Germania si ma gandesc sa lucrez in Austria (medic) plus salariile in Germania sunt mai mici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Austria nu am lucrat ca medic, am fost doar student cu bursă Erasmus. Bursa primită a acoperit numai circa 50% din cheltuieli, restul fiind suportat de părinții mei din propriul buzunar. Dacă ar fi urmat să termin facultatea în Austria, costurile ar fi explodat, ceea ce financiar nu ar fi fost de suportat.

      Ștergere
  2. buna ,
    am obtinut un contract in care mi se cere sa am ""haftpflichtversicherung" , timpul liber pt ore nu e reglementat , in schimb scrie de 12 ore pe luna.
    teapa? cat e salariu minim la medici? am primit toata gama de la 3200 la 5100 brut ,pe site-urile de profil apropo de grupele de salariu apare 4180 euro in primul an.
    ce parere ai? din cate stiu asta tine de privat, ce treaba are angajatorul cu asigurarea mea pt activitati neprofesionale??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am nevoie de mai multe informații
      - contractul este cu un spital sau cu un cabinet?
      - dacă e vorba de un spital, aparține spitalul de vreun concern mai mare cum ar fi Helios sau Asklepios?
      - grila de salarizare TV-Arzte/VKA e valabilă doar dacă e specificată în contract
      - sigur nu scrie Berufshaftpflichtversicherung?
      - ce înseamnă timp liber pentru ore?
      - ai experiență în Germania sau tocmai urmează să te muți? ai lucrat în România? cât? ești specialist?

      Ștergere
  3. buna :
    contract cu spital
    e un concern mai mic
    scrie haftpflichtversicherung fur nicht dienstliche...
    specialist
    am mai lucrat in De < 1 an, ar fi al doilea loc aici

    RăspundețiȘtergere
  4. orele suplimentare nu se platesc, sunt limitate lunar in schimb se ofera zile libere...mda stiu oare cand a personalul e deficitar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca specialitatea e recunoscută deja cu patalama germană, iar contractul se bazează pe TV-Arzte/VKA, atunci ar trebui să primești cam 5530 euro brut salariu de bază, la care se adaugă gărzile. Treaba cu Haftpflichtversicherung pentru nu știu ce îmi este nouă, dar tot mi se pare că e vorba de o asigurare de malpraxis și nu una de răspundere civilă privată. Nu văd ce logică ar avea pentru spital să îți ceară private Haftpflicht. Dacă le produci daune de aparatură etc și nu ești bun de plată, pot pur și simplu să îți pună poprire pe salariu, fără alte complicații.
      Treaba cu orele suplimentare primite ca timp liber de la serviciu îmi este cunoscută și este legală (Freizeitausgleich).

      Ștergere
    2. hallo
      intrebare cine da sozialversicherungsausweis?

      Rentenversicherung sau krankheitversicherung?
      ma mut in alt land si nu stiu cum sa fac cu pensia sunt la arzteversorgung, dar angajatorul imi cere befreiung de la renteversicherung.
      Poti te rog, daca stii, sa ma ajuti cu informatii?
      multumesc mult

      Ștergere
    3. Sozialversicherungsausweis îl primești de la Deutsche Rentenversicherung când te-ai angajat prima oară în Germania. Acest document trebuie să-l păstrezi cu sfințenie.
      La fiecare schimbare de angajator trebuie să depui cerere de Befreiung von der Rentenversicherungspflicht. Formularul îl primești prin poștă după ce te-ai înregistrat la noul fond de pensii al medicilor. De asemenea, dacă ai schimbat landul, noul fond de pensii îți va trimite un formular de solicitare a vărsării contribuțiilor anterioare în fondul actual, din fondul precedent.

      Ștergere
    4. Hallo , ma bucur ca sunt conationali bine intentionati si informati ca tine.sper sa ca nu undraznesc prea mult daca te rog sa-mi spui cum as putea sa folosesc un finanzberater si daca merita sa fac asta. trebuie sa spun ca sunt in germania de anu trecut, vreau sa schimb landul.orice informatie e de folos. multumesc de pe acum
      sanatate!

      Ștergere
    5. Salut!
      Când te referi la Finanzberater te referi la un Vermögensberater în chestiuni ce țin de investit bani sau la un Steuerberater în chestiuni ce țin de Steuererklärung?

      Ștergere
    6. Hallo ,

      e vorba de recuperare bani din taxele platite.
      cred ca Steuerberater e potrivit pt asta, nu?

      Ștergere
    7. Ți-aș recomanda să încerci să te descurci mai întâi cu un soft special, și dacă nu reușești, atunci să apelezi la un Steuerberater.
      Pot recomanda SteuerSparErklärung, poți descărca softul complet de pe site-ul lor (https://www.steuertipps.de/shop/software/steuer-spar-erklaerung) fără să dai bani, dar nu poți trimite declarația electronic și nu poți tipări niciun formular. Funcționalitatea de calcul este însă activată și poți vedea cam cât ți se va returna din impozitul plătit. Dacă ai un pic de răbdare să te descurci cu softul, poți să-l și cumperi, mi se pare că e 25 de euro, bani pe care îi poți deduce la următoarea declarație de venit. Softul nu este tocmai ușor de utilizat, oferă mult prea multe informații, dar are și un mod de completare tip interviu prin care doar răspunzi la întrebări și completezi după caz sumele cheltuite pe care le poți dovedi.
      Dacă ți se pare prea complicat, atunci poți apela la un Steuerberater, însă aceștia taxează în funcție de veniturile anuale și practic niciodată nu ieși mai ieftin decât cu softul. De obicei costă de la 150 de euro în sus. Domnia se plătește :)

      Eu am apelat în primii doi ani la un Steuerberater pentru că mi s-a părut totul prea complicat ca să mă descurc singur. După aceea însă m-am interesat un pic și în ultimii doi ani mi-am făcut declarația cu softul de mai sus. Și deocamdată sunt foarte mulțumit.

      Ștergere
    8. multumesc mult pentru informatii si pentru rabdare :)

      Ștergere
  5. multumesc pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. sper sa nu fie indrazneala prea mare, dar experienta mea pana acum in germania a fost negativa, ati putea va rog sa-mi
    spuneti ce acte trebuie angajatorul sa-mi dea la plecare. un coleg nu si-a primit salariu de ex si e in proces, as vrea sa previn orice neplacere sau complicatie
    multumesc inca o data

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La plecarea de la un loc de muncă, fostul angajator trebuie să producă obligatoriu doar un singur document, și anume evaluarea persoanei (qualifiziertes Arbeitszeugnis). La solicitare se mai pot elibera de către departamentul de personal adeverințe privind perioada de angajare sau privind modul de reziliere a contractului de muncă (demisia angajatului sau eliberarea din contract de către angajator).
      În ceea ce privește experiența colegului, nu pot decât să spun că pădure fără uscături nu există. Conform TV-Ärzte/VKA (contractul-cadru cel mai des folosit, se aplică numai dacă e specificat explicit în contractul de muncă) orice drepturi salariale trebuie revendicate în decurs de 6 luni de la încheierea relației contractuale. Dacă cunoscutul dvs respectiv a așteptat mai mult, e posibil ca fostul angajator să nu mai fi fost de acord să dea banii.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații