Consult la ATI

       De ceva vreme am trecut de la gărzi în urgență la gărzi la terapie intensivă. Asta înseamnă mai multă responsabilitate pentru că în gardă ești cel mai experimentat internist la fața locului. Pe de altă parte îmi permit acum și eu să-i mai beștelesc pe colegii mai mici din urgență.

       Însă de departe cele mai interesante interacțiuni sunt cu anesteziștii. Pentru că atunci când au chestii „ciudate” de interne îmi sună mie telefonul. Și dacă înainte aveam o imagine oarecum romanțată despre anesteziști ca niște mici semizei ai medicinii, domne, ăștia sunt cei mai hardcore medici, sunt în stare să facă o resuscitare ca la carte dacă noaptea la 3 îi trezești din somn, intubează cu ochii închiși etc etc, cel puțin după gărzile din ultima săptămână îmi dau seama că și ei de fapt tot oameni sunt.

       Care mai greșesc și ei din când în când. Ca de exemplu când un rezident de la anestezie s-a grăbit să dea amiodaronă unui pacient postoperativ cu ventilație mecanică și fibrilație atrială „semi-paroxistică” de 100/min. Și după aia s-a mirat că de ce brusc mai are o frecvență de 30/min și nu mai are tensiune... Când i-am spus că nu avea ce să caute cu amiodarona la o asemenea frecvență n-a vrut să mă creadă.

       Sau când m-au chemat să mă uit la un pacient cu suspiciune de insuficiență hepatică acută pentru că brusc săriseră transaminazele de 1000. Ceea ce nu mi-au spus la telefon e că și creatinkinaza sărise de 80000. Bilirubina și coagularea erau normale și iar a trebuit să duc muncă de lămurire că pacientul lor nu are „decât o banală” rabdomioliză și că pateul e de fapt în ordine. Mai apoi am aflat că pacientul era proaspăt ieșit dintr-o operație de evacuare a unui hematom compresiv în regiunea inghinală dreaptă, deci totul avea sens.

Pe curând!

PS.
Pentru cine se miră ce caută un internist la terapie intensivă, vă lămuresc imediat. În Germania este obligatorie o perioadă de minim 6 luni la terapie intensivă. Mai mult, în spitale de la o anumită mărime există secții de terapie intensivă exclusiv pentru pacienți de interne care vin cu sepsis, pancreatită, infarct miocardic, resuscitați etc, care sunt ținute numai cu interniști.

Comentarii

  1. Unde as putea sa va contactez pentru o intrebare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lăsați un comentariu, folosiți formularul de contact din stânga sau pagina de facebook a blogului.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații