Cum te instalezi ca medic în Germania - 06 - Fluturașul de salariu

Motto: in this world nothing can be said to be certain, except death and taxes” (Benajamin Franklin, 1789)

Vi s-a promis la târgul de joburi sau de către compania de recrutare un salariu începând de la (să zicem) 4000 de euro? Apoi după prima lună v-au intrat în cont doar vreo 2000? Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat cu diferența, veți primi un posibil răspuns în această postare.

Înainte de toate: toate sumele alea de jde mii de euro cu care firmele de recrutare vă fac ochi dulci și gura apă pe la diverse târguri sunt salarii brute, adică înainte de deducerea impozitelor și contribuțiilor! Iar chestiile astea se sumează de obicei la 40-45% din salariul brut. Concret în cazul meu se vaporizează fără să fi văzut vreodată lumina contului bancar 43.5%. În fiecare lună. Mai vreți în Germania după ce ați aflat asta?

În acest articol doresc să explic cât de cât cum stă treaba cu fluturașul de salariu și ce chestii se deduc din banii voștri munciți în fiecare lună.


1. Impozit pe venit sau Einkommensteuer

Impozitul pe venit în Germania este progresiv. Adică câștigi mai mult, plătești o proporție procentuală mai mare din salariu la Fisc.

2. Taxa de solidaritate sau Solidaritätszuschlag

Se calculează ca 5.5% din impozitul pe venit dedus la 1. Taxa de solidaritate a fost introdusă după reunificarea Germaniei pentru a finanța dezvoltarea fostei RDG. Astăzi după părerea mea o taxă care și-a pierdut motivul de existență, dar hei! așa au fost întotdeauna lucrurile pe aici!

3. Asigurarea de șomaj sau Arbeitslosenversicherung

Nu necesită prezentare detaliată. 3% suportați frățește fifty-fifty de către angajat și angajator.


4. Contribuția la fondul de pensii al medicilor sau Berufsständische Altersversorgung

Medicii sunt obligați să plătească contribuția de pensii într-un fond de pensii al medicilor (se numește altfel în fiecare Land). În decurs de 3 luni de la începutul unui contract, medicul trebuie să depună o cerere de scutire de contribuții la Asigurarea Federală de Pensii (Rentenversicherung Bund). Contribuția aferentă se va vira atunci doar în fondul de pensii al medicilor în același cuantum procentual. 18.7% fifty fifty cu angajatorul.

5. Asigurarea de sănătate sau Krankenversicherung

Asigurarea de sănătate în varianta de bază costă 14.6% din salariu și e împărțită tot fifty-fifty între angajat și angajator. Toate casele de asigurări percep însă o contribuție suplimentară, care variază de la o firmă la alta, pe care o suportă angajatul singur singurel. Celor 7.3% se mai adaugă aici minim 0.9%. Pentru a păstra simplitatea nu voi da detalii despre asigurarea privată de sănătate.

6. Asigurarea de îngrijire sau Pflegeversicherung

Asta e o asigurare socială care, din câte știu, nu are echivalent în România. Din această asigurare se plătesc îngrijirile de bază în caz de handicap dobândit sau îngrijirea într-un azil de bătrâni. Această contribuție se plătește diferențiat în funcție de faptul dacă aveți sau nu copii. Așadar 2.55% pentru cei care au minim un copil, 2.85% pentru cei care nu au copii. Angajatorul plătește, ca mai sus, 50% din sumă.

7. Altele facultative

Aici includ pensia de întreprindere sau Betriebliche Altersversorgung și impozitul bisericesc sau Kirchensteuer. Impozitul bisericesc se ridică la 8 sau 9% din impozitul pe venit dedus la 1. și variază în funcție de land. Acest impozit se percepe doar dacă sunteți membru înregistrat într-una din comunitățile religioase recunoscute legal.Concluzie
Sincer să fiu, sporadic mă mai enervez când văd câți bani din salariul meu își iau zborul spre alte zări fără să îi fi avut vreodată în mână. Dar ceea ce rămâne este mai mult decât suficient pentru a trăi confortabil. Fondul de pensii al medicilor este „beton”, asigurarea de sănătate îți oferă acces la unul din cele mai bune sisteme de sănătate din lume. Acest confort se plătește.


Cum te instalezi ca medic în Germania
1.   Meldebescheinigung
2.   Contul bancar
3.   Colegiul medicilor, fondul de pensii al medicilor, scutirea din sistemul de stat
4.   Asigurarea de sănătate
5.   Finanțe 
6.   Fluturașul de salariu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation