Când Alois a cunoscut-o pe Auguste

Era o zi cețoasă de noiembrie în 1901.

Alois era medic într-o clinică de psihiatrie din Frankfurt, când a întâlnit-o pe Auguste. Ea avea 51 de ani și fusese internată „la nebuni”.

Uita lucruri, inventa lucruri în locul celor uitate. Răspundea evaziv la întrebări și era incapabilă să memoreze noi detalii. Folosea frecvent în discuții afirmația: „M-am pierdut”.

Diagnostic: demență presenilă.

Alois era fascinat de această pacientă. Își lua notițe detaliate în timpul fiecărei discuții cu ea.

Șase ani mai târziu, Alois lucra la München, atunci când vestea morții lui Auguste a ajuns la el. Trăgând niște sfori, a reușit să facă rost de tot dosarul medical al pacientei și de creierul ei.

Analizând creierul lui Auguste la microscop, Alois a descoperit plăci de amiloid și neurofibrile. Apoi și-a publicat descoperirea la o conferință de profil. Comunitatea medicală însă nu a înțeles importanța acestei descoperiri decât mult mai târziu.

Recunoașterea a venit abia ani mai târziu, când profesorul lui Alois a inclus descrierile acestuia într-un tratat de psihiatrie.

Numele întreg al acestui medic psihiatru era Alois Alzheimer. A descris forma de demență care astăzi este cea mai răspândită și modificările microscopice ale creierului care o însoțesc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation