Gastrită sau infarct?

Cam acum vreo săptămână, era luni, reveneam pentru câteva zile după mai multă vreme pe secția de gastroenterologie.

La vizită, într-unul din saloane era o doamnă spre vârsta a treia cu dureri epigastrice. Fusese internată peste weekend, i se făcuse EKG, i se dozaseră și enzimele cardiace. EKG nu arătase mare brânză, iar enzimele cardiace erau doar „un pic” crescute, „neglijabil”, cum văzusem și crezusem de atâtea ori până atunci fără să mă gândesc de două ori la cauze.

Cert e că urgența o trimisese pe tanti la gastroenterologie și o programase pentru ecografie abdominală și endoscopie digestivă superioară cu suspiciune de gastrită sau ulcer gastric.

Doamna noastră avea deja un istoric cardiac mai degrabă specific unui bărbat. Avea afectare coronariană bivasculară, făcuse deja un infarct în urmă cu mai mulți ani, primise stenturi și trecuse și printr-o operație de bypass coronarian.

Până să ajung la vizită, tanti trecuse deja pe la endoscopie, ecografia abdominală încă nu se făcuse. Îi era greață și avea transpirații reci. Iar durerea care o adusese la spital se agravase. Mai mult durerea nu mai era în epigastru, ci retrosternal.

Mai dozăm o dată enzimele cardiace, mai facem un EKG. Este de fapt un infarct, nu o gastrită. Care stă de două zile la gastroenterologie fără monitorizare EKG și fără să își facă cineva prea multe probleme.

Lumea începe să se agite un pic în jurul meu, eu încep să dau telefoane. În cele din urmă organizez un pat la terapie intensivă și anunț și cardiologia să se uite la pacientă.

Pe locul unui stent implantat mai demult se înfundase din nou vasul coronarian. Intervenția a decurs fără complicații, iar tanti s-a recuperat apoi pe secția de cardiologie.

L-am luat la întrebări pe colegul din urgență care o văzuse pe pacientă peste weekend.

S-a făcut că plouă.

Comentarii

 1. Buna, sunt proaspat absolvent in Romania si doresc sa plec in Germania. As vrea sa fac Pneumologie ca specializare (stiu ca in Germania este trunchi comun de medicina interna si apoi alegi ramura de specializare). Intrebarea mea este: cat de cautata este Pneumologia si cat de greu este sa gasesti un job pe aceasta ramura? O alta varianta este Pediatria tot pe partea de pneumologie.
  Multumesc si mult succes la examen!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut! Pneumologie găsești la orice spital mai mare și se caută destui. Fumători cu BPOC sunt cu sutele de mii și în Germania :D
   Un job se găsește sigur și pentru tine, important e să ai un pic de răbdare cu căutarea postului (minim 6 luni), pentru că birocrație este peste tot și durează hârtiile.

   Ștergere
  2. Multumesc pt raspuns!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation