ASCLEPIO

     Asclepio sau Esculap, cum îl numeau romanii, a fost, conform mitologiei grecești, un mare vindecător.

     Se spune că s-a născut din iubirea zeului Apollo cu o muritoare, Coronia, fiica lui Flegias, rege peste lapiți. Regele nu a fost de acord cu iubirea dintre Apollo și fiica sa, astfel că a plănuit s-o căsătorească pe Coronia cu un tânăr muritor. Apollo însă a aflat și din gelozie a ucis-o pe fată, nu înainte de a da naștere unui băiat.

     Apollo l-a luat pe acest băiat și l-a încredințat spre creștere centaurului Hiron, care l-a învățat arta tămăduirii bolilor. Astfel, într-o zi când Asclepio mergea la un bolnav, un șarpe i s-a încolăcit pe toiag. Asclepio a luat o piatră și l-a lovit pe șarpe, omorându-l. Se spune însă că a apărut perechea șarpelui ținând în gură niște ierburi, pe care i le-a pus în gură, iar acesta a înviat pe loc. Apoi amândoi șerpii s-au făcut nevăzuți într-o văgăună.

     Asclepio a băgat de seamă ierburile miraculoase și le-a cules, făcând apoi infuzii din ele pentru bolnavi. Renumele lui s-a dus în toată Grecia, el vindecând bolnavii și aducând morții la viață cu ajutorul ierburilor doar de el știute. Hades, zeul Infernului, s-a înfuriat văzând că nu mai vin suflete noi în Infern și i s-a plâns lui Zeus, zeul suprem. Acesta ar fi aruncat un mănunchi de fulgere către Asclepio care s-a făcut pe loc scrum fără a apuca să transmită secretul ierburilor tămăduitoare.

     Vindecătorul a avut două fiice, Higeea și Panaceea. Aceste două nume înseamnă astăzi Igiena și Panaceu (medicament universal, capabil să vindece toate bolile).

(adaptare după „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru)

     De aici avem și simbolul vindecării și medicinei, șarpele încolăcit în jurul unui toiag.
     Nu faceți confuzie (cum am făcut și eu, dealtfel) cu cei doi șerpi încolăciți în jurul unui toiag înaripat. Acela este Caduceul lui Hermes și simbolizează comerțul, înșelăciunea și moartea (potrivit pentru homeopați și alți escroci).

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation